Karczma Maciejówka – WIELKA WIEŚ, trasa na Olkusz

W tej karczmie byłem już parę razy. Położona przy trasie Olkuskiej – dobra alternatywa dla Chochołowego Dworu (o tym w innym poście).

Wnętrze całkiem przytulne i typowe dla drewnianych karczm regionalnych. Jeśli aura sprzyja można zająć miejsca na zewnątrz.

Wybór dań przyzwoity od 19 do 40 PLN w zależności od rodzaju mięsa. W cenę wliczone są ziemniaki / frytki / ryż, ale nie ma już surówek.

Ja miałem okazje spróbować de Volaille’a i nie powalił mnie na kolana. Po jego przekrojeniu nie wylało się masełko – wielkość też nie była satysfakcjonująca. Należy przyznać, że mięso było świeże i dobrze przyprawione.

IMG_5099

Pierogi z kapustą i grzybami smaczne, z mięsem też w porządku. 15PLN za 10 pierogów jest ceną uczciwą

IMG_5097

Kiedyś próbowaliśmy również kwaskowatego barszczyku z uszkami – w środku pływały tylko cztery sztuki uszek ale były naprawdę smaczne.

Innym testowanym daniem był bardzo chrupiący filet z kurczaka w sezamowej panierce.

IMG_5098

Pani obsługująca była mało ogarnięta. Z zerowym uśmiechem i bez pytań o poziom naszej satysfakcji.

Ogólnie odniosłem wrażenie, że trochę się pogorszyło w stosunku do tego jak było rok wcześniej. Głównie mam na myśli wielkość porcji. Ale do trzech razy sztuka – następnym razem trzeba będzie spróbować korytka mięs i pierogów.


http://www.karczmamaciejowka.pl/


OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

  • lokal / wystrój   4
  • wielkość porcji   3
  • smak   3
  • obsługa   3
  • cena / jakość   3,5

SUMA  16,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)


Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi recenzjami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen naszej mapie Krakowa i okolic.

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek