MEDIOLAN – gastronomia w europejskiej stolicy mody.

Ostatnia wizyta w europejskiej stolicy mody miała miejsce na przełomie marca i kwietnia 2025.


GINO SORBILLO PIZZA GOURMAND

Via Ugo Foscolo, 1, 20121 Milano MI,


Jeśli Mediolan to 1000% polecajka pizzy dosłownie minutę od Katedry Duomo.

Mogłoby się wydawać, że tak blisko to turystyczne pułapki, a tu jednak nie.

Doskonale, fenomenalne, lekkie ciasto. Pierwszoklasowe składniki. Obwód tych placków nie jak w Krk 30-32 cm, lecz porządne 36-38. Nawet chłop ma problem ze zjedzeniem takiego potwora. Polecamy z ekipą z pracy – bardzo, bardzo.


ACQUACHETA

Via Erodoto, 2, 20126 Milano MI


Włoskie antipasti w najlepszym wydaniu znajdziecie w Mediolanie na przykład w Restauracji Acquacheta na Via Erodoto.

Raviolo i mix mięs również super, ale steki omijajcie z daleka. Są z ognia i to ich jedyny plus. Taniego mięsa zapachem dymu się nie naprawi.

Zero kruchości, gumowatość – eh trzeba się było nieźle nagimnastykować żuchwą. No cóż nie zawsze jest pięknie.


AQUA E FARINA

Via Artigianato, 4, 20864 Agrate Brianza MB


Włodarze urządzili tą miejscówkę w budynku starego młyna i wnętrze robi ogromne wrażenie.

W karcie widnieje sporo szlagierów z tegoż regionu, a pizzę możecie poprosić w kilku rozmiarach, grubościach i odmianach ciasta, aczkolwiek smakowo pod kątem ciasta dużo bardziej zachęcają mnie pizze opisane w dwóch postach wcześniej z Gino Sorbilio.


MASON’S FAMOUS LOBSTER ROLLS

Via Torino, 73, 20123 Milano MI


A kiedy już Wam się znudzi włoskie jedzenie polecam homara w słodkiej bułce.

W trakcie pobytu mieliśmy również super trzygodzinny event w trakcie którego poszukiwaliśmy skarbów i odwiedzaliśmy lokalne salumerie i trattorie.

Co zjedliśmy to nasze – wpadliśmy do dwóch miejsc z jedzeniem oraz jednego baru. Było pysznie.


Pierwszy raz Mediolan odwiedziłem w majówkę 2018-tego. W trzy dni, oprócz tego że sporo pozwiedzaliśmy, co nieco również zjedliśmy.

Z racji napiętego grafiku nie mieliśmy czasu rozsiadać się w restauracjach udało się nam jednak odwiedzić dwie kultowe i wszędzie polecane miejscówki.


LUINI PANZEROTTI


IMG_2573

Przed lokalem otwartym w 1949 roku ustawiają się takie kolejki, że trzeba było tam postawić ochroniarza pilnującego spokoju w czterech oddzielnych ogonkach kolejki. To on steruje ludźmi i pokazuje żeby stanęli w tym lub innym miejscu. Dobre rozwiązanie, bo mimo około 30 osób, po pięciu minutach byłem już ogarnięty.

Panzerotti to nic innego jak upieczone w glębokim oleju ciasto w środku którego zamknięte są pyszne dodatki. Ja zamówiłem wersję z szynką i mozarellą, K. poleciała na słodko i poprosiła o nadzienie wiśniowo-czekoladowe.

Moje panzerotti było ciepłe, super lekkie i chrupiące. Ciasto smakiem i konsystencją bardzo przypominało węgierskiego langosza. W środku raptem jeden plasterek szynki i może 30 gramów sera, ale całościowo palce lizać.

IMG_2577

Wersja na słodko to inna bajka bo ciasto bardziej zbite, twarde, kruche – no i zimne. Słodkości w smaku owszem wyczuwalne, ale nie wiem czy było to aż tak dobre żeby zabulić 3 euro.

http://www.luini.it/eng/index.htm


PIZZA SPONTINI


IMG_2583

Ta pizza również króluje w przewodnikach, blogach i różnorakich rankingach. Jej sekretem jest grube i pulchne ciasto z wybranymi dodatkami. Oprócz kawałka placka  napijemy się tam również browara. Miejsce urządzone jest w fast foodowym stylu tak żeby szybko zjeść,  wypaść i zrobić miejsce następnym.

Zamówiliśmy wersję z szynką i pieczarkami (o pieczarkach zapomnieli, więc po dwóch gryzach musiałem się o nie upomnieć). Czy owa pizza jest taka dobra? No kurde jest!

Na początku miałem sceptyczne podejście – bo cóż takiego WOW może być w pizzy sprzedawanej na kawałki i do tego na wysokim cieście. Teraz wiem, że to zasługa tegoż właśnie ciasta – wypieczonego na grubo, z bąbelkami powietrza i doskonałym pomidorowym sosem.

No i co najważniejsze, takim kawałkiem za około 5 euro dobrze sobie pojecie!

Jedna odpowiedź do „MEDIOLAN – gastronomia w europejskiej stolicy mody.”

  1. jak będziesz miał okazję, to polecam spróbować:

    https://maps.app.goo.gl/v5TcyJptYGTohrXs9

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek