BERGAMO – 4 miejscówki wobec których nie możecie przejść obojętnie.

Dla większości turystów Bergamo znane jest wyłącznie z lotniska, które pozwala łatwo dostać się do Mediolanu. To duży błąd – jeśli będziecie mogli, spędźcie w Bergamo choćby jeden dzień – jest tu co robić, zobaczyć i oczywiście zjeść 🙂


CAPRESE


Lokalna knajpka w której w porze kolacyjnej kolejki sięgają parudziesięciu osób, a restauracja nie należy do najmniejszych!

W maju 2018-tego trafiliśmy tu około godziny 20-tej w środku tygodnia, zapisaliśmy się na listę, a po około dwudziestu minutach Pani wykrzyczała moje imię.

W środku panował niesowity harmider – rozmowy gości, śpiewy, pogawędki i krzyki kelnerów. Atmosfera była luźna i przyjacielska. Z dokładnie takim miejscem kojarzą mi się od zawsze Włochy.

Zamówiliśmy makaron z małżami (13 euro) oraz panierowane owoce morza (chyba 15 euro).

Na wstępie pojawiło się gratisowe świeże pieczywo z oliwą i napitki.

IMG_2975

Pomimo ogromnej ilości osób, dania główne otrzymaliśmy całkiem szybko. Ugotowana w punkt pasta wraz z koktajlowymi pomidorkami i omułkami była bardzo smaczna. Pomidorowy sosik pięknie wszystko nakręcał. Talerz wyczyściłem za pomocą kromki chleba do zera.

IMG_2977

Świetne były również podane wraz z pietruchą i cytryną owoce morza w bardzo delikatnym cieście. I nie było ich mało 🙂

IMG_2978
IMG_2979

Gdyby żołądki na to pozwoliły na pewno spróbowalibyśmy jeszcze neapolitańskiej pizzy, bo z tego co widzieliśmy to ona właśnie królowała na stolikach. 

Lokal szczyci się certyfikatem Associazione Verace Pizza Napoletana, więc serwowane tam placki bankowo są przekozackie. Miejsca w brzuchu już niestety zabrakło – trudno, może innym razem.

Na koniec kelner przyniósł nam buteleczkę wypełnioną kolorowym, gęstym i słodkim likierem – coś pięknego 🙂 Rachunek wraz z doliczonymi dwoma eurami coperto otrzymaliśmy do stolika  i udaliśmy się z nim „do kasy”. W wielu włoskich resto tak to wygląda iż płacimy przy wyjściu – często właścicielowi lokalu.

IMG_2980

Dopiska z października 2022. W trakcie podróży służbowej do Bergamo, po czterech latach od pierwszej wizyty musiałem sprawdzić jak sprawy się mają w Caprese. Od razu potwierdzam – mają się bardzo dobrze – lokal wciąż pęka w szwach, a klimat jest nie do pobicia. 

Tym razem zjadłem pizzę Marinarę oraz stek z ud kurczaka saute z warzywami. Ceny znajdziecie na paragonie. Pizza przecudna o idealnym cieście i wybitnych lekko słodkich pomidorach. Drób znakomity – soczysty i doprawiony oraz potraktowany oliwą.

http://www.trattoriacaprese.it/menu-2/


LA PIANA


La piana to rodzinna restauracja poza centrum Bergamo w której w październiku 2022 roku wraz z ekipą z pracy i kolegami z Włoch celebrowaliśmy ważne osiągnięcia.

W cenie 50 Euro od osoby dostaliśmy deskę przekąsek, wybitne kluseczki, risotto oraz szaszłyki z jagnięciny.

Najedliśmy się pod same korki, a do kolacji non stop dolewano nam wino. Tak można żyć 🙂

W planie były oczywiście desery, ale przez mega najedzenie nikt się na nie nie skusił…


CASA MAIOLI


W Casa Maioli zatrzymaliśmy się w trakcie majówki 2018 po tym jak dorwała nas burza. Zmęczeni i lekko zmoczeni zasiedliśmy na wygodnych sofach i zaczęliśmy wertować zwięzłe menu.

IMG_2572

Miejsce specjalizuje się w piadinach na ciepło z różnorakimi jarskimi jak i mięsnymi dodatkami. Oprócz nich serwowane są sałatki, lasagne oraz dwie zupy.

Zamawiamy przy barze, płacimy i dostajemy buzzer który po pewnym czasie wzywa wibracjami do odbioru jedzenia.

Wybór padł na piadinę z mozarellą fiordilatte, pomidorami i rukolą (7 Euro) z UWAGA burgerem wołowym z włoskiej krowy rasy fassona piemontese (9 Euro). A jakże ! Takiego miksu odpuścić nie mogłem 🙂

IMG_2569
IMG_2570
IMG_2571

Obydwie świeże, cieplutkie z super składnikami. Burgerowe mięso przyrządzone na grillu na medium/well ze sporą ilością warzywnych dodatków, sosem bbq i majonezem.

Muszę przyznać, że bardzo mi spasowało połączenie wołowiny z włoską piadiną. Jeśli będziecie w pobliżu i lubicie hambugsy koniecznie jej spróbujcie.

http://www.casamaioli.com/menu-bergamo/


ANTICA FABRICCA DELL’ ARRANCINA


Ryżowe kuleczki w cieście z różnorakim wypełnieniem w tym rejonie Włoch znajdziecie w wielu miejscach. My daliśmy się skusić pięknej wystawce prezentującej ich szeroki wybór.

IMG_2566

Postanowiliśmy spróbować specyfiku wypełnionego mozarellą + prosciutto za 3 eurasy. 

Po około trzech minutach smażenia w głębokim oleju (to jest ważne, bo kilka razy zauważyłem, że w miejscach przy głównych turystycznych duktach, nieświadomi turyści dostają wersje odgrzewane w mikrofali) otrzymujemy przekąskę wielkości jaja XXL.

Kucharz zaznaczył, że jest bardzo gorąca i żeby odczekać chwilę z gryzieniem.

IMG_2567
IMG_2568

Tak też robimy i po kilku minutach i dwóch gryzach dokopujemy się do wypełnienia którym jest aromatyczny ryż i wymienione wcześniej dodatki. Dzięki usmażeniu Aranciny w oleju, zewnętrzna część chrupała, a środek był mięciutki.

Fajna i szybka przekąska do łapy na drogę.

3 odpowiedzi na „BERGAMO – 4 miejscówki wobec których nie możecie przejść obojętnie.”

  1. Moja rodzinka niedawno była w Mediolanie, i Bergamo, szkoda,że nie znali tych poleceń 🙂

    Polubienie

    1. My przed wyjazdem dobrze się przygotowaliśmy z innych źródeł 😀

      Polubienie

  2. W listopadzie planuję odwiedzić Mediolan, teraz wiadomo co i gdzie zjeść :).

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek