Lekkie ciasto, duża swoboda konfiguracji, a finalny produkt gotowy w 3 minuty? Tak to możliwe! Pizzatopia – KRAKÓW, ul. Szewska

Ulica Szewska na której znajduje się sąsiadująca z Cupcake Corner Pizzatopia jest wiecznie zatłoczona. W nocy balet, w dzień szybkie życie – lepszego miejsca na otwarcie nowego na krakowskiej mapie  gastronomicznej konceptu nie dało się wymyślić.

Na czym ta nowość polega? Głownie na tym, że od początku do samego końca gość decyduje o tym jaką pizzę otrzyma. Poniższy obrazek przedstawia z grubsza proces:

img_8308

Bardziej dokładnie wygląda to następująco.

1. Wybieracie ciasto (klasyczne lub pełnoziarniste);
2. Dobieracie sos (4 rodzaje);
3. Decydujecie się na rodzaj sera (7 różnych, w tym wegański);
4. Wskazujecie dodatki proteinowe (6 mięsnych propozycji) oraz
5. Warzywa (15 dodatków).
6. Pizza trafia do piekarnika.
7. Tuż przed podaniem jesteście pytani o to czym chcecie pizzę wykończyć (5 sosów, 6 różnych oliw, świeży szpinak i rukola).

Jeśli zdecydujcie się na pizzę za 24 PLN to „sky is the limit” – komponujecie swojego placka spośród wszystkich dostępnych dodatków.

Lokal jest całkiem spory. Możecie zasiąść przy jednym z kilku normalnej wysokości stolików, są też miejsca przy takich wyższych cztero i więcej osobowych. Fajną dekoracją są zdjęcia na ścianie przedstawiające ekipę pracującą w pizzerii.

Od momentu kiedy pizza trafiła do poniższego pieca, zdążyłem zapłacić, powiesić kurtkę na krześle i już zostałem przywołany po odbiór. Rzeczywiście ekspres, nie wiem czy minęły  trzy minuty !

img_8309

Trening był ciągle przede mną, więc liczyły się węgle i białko. Postawiłem na pełnoziarniste ciasto, mozarellę, sos pomidorowy, podwójnego kurczaka, szynkę gotowaną oraz rostbef. Z warzyw zdecydowałem się na czarne oliwki, a tuż przed podaniem poprosiłem o skropienie pizzy oliwą rozmarynową.

Ciasto z podobno włoskiej mąki i małej ilości drożdży, leżakowane 48h, po wyjęciu z taśmowego pieca było lekkie, bardzo gorące, pulchne i chrupkie. Sos pomidorowy niemalże ugotowany i tak szczerze to trochę nijaki. Najsłabszym ogniwem był mdły i blady jak dupa, niczym nieprzyprawiony kurczak. Gotowana szynka bez zarzutu, rostbef pierwsza klasa. Całość spoko zjadliwa, ale bez fajerwerków.

img_8310

Do pizzy jak ktoś lubi może zamówić kraftowe piwero albo modny napój. Całe menu dostępne jest tutaj.

Na słowa pochwały zasługuje obsługa. Spokojnie tłumacząca „zasady gry”, opisująca cały proces po kolei i doradzająca w wyborze w momencie zawahania. W tym samym czasie uśmiechnięta i pełna energii. Oby tak dalej !

Patrząc na pizzę pod kątem wielkości ta powyższa mnie pokonała (ale nie byłem wygłodzony jak wilk). Wciągnąłem 5 kawałków – reszta wylądowała w gratisowym pojemniku.

img_8314

Jeśli chodzi o smak to hmmm no nie ma co się oszukiwać – nie jest to pizza neapolitańska z certyfikowanym parmezanem, Mozarellą di Bufala czy pomidorami San Marzano – składniki są typowo fastfoodowe. Pieczenie pizzy w piecu taśmowym, też nie ma szans żeby zaowocowało nie wiadomo jakim kulinarnym orgazmem – to jest chyba jasne.

Pizzatopia jest super przemyślanym miejscem na szybkie jedzenie. Wpaść, zjeść i wypaść. Nie jest to w moich oczach miejscówka na spotkania czy przesiadywania, gdyż sam wyrób nie jest nawet blisko podium zajmowanym przez inne doskonałe krakowskie pizzerie w niewiele de facto wyższych cenach, ale za to z lepszej jakości składnikami.

Koncepcja natomiast bardzo, ale to bardzo mi się podoba. W końcu jest miejsce gdzie od zera można sobie stworzyć swój wymarzony placek. To jest fajne i moim zdaniem sto razy lepsze od wszędobylskich kebabów. W nocy taka przekąska na dwie osoby jest git zarówno przed spaniem jak i w przystanku pomiędzy kolejnymi imprezowymi miejscówkami. Dodatkowym atutem jest szybkość całego procesu.

Wizyta udana, pizza była taka jak w sumie oczekiwałem – świeża i w pełni customowa. Pewnie jeszcze kiedyś na gastrofazie wrócę.

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4 (za pomysł)
wielkość porcji 4
smak 3
obsługa 3,5 (max dla miejsca z samoobsługą) 
cena / jakość 3

SUMA 17,5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

6 thoughts on “Lekkie ciasto, duża swoboda konfiguracji, a finalny produkt gotowy w 3 minuty? Tak to możliwe! Pizzatopia – KRAKÓW, ul. Szewska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s