Lekkie ciasto, duża swoboda konfiguracji, a finalny produkt gotowy w 3 minuty? Tak to możliwe! Pizzatopia – KRAKÓW, ul. Szewska oraz Plac Nowy

Ulica Szewska oraz Plac Nowy na Kazimierzu to wiecznie zatłoczone miejscówki. W nocy balet, za dnia główne szlaki turystyczne – ciężko o lepsze lokalizacje dla specyficznego, gastronomicznego konceptu. 

Poniższy obrazek przedstawia proces zamówienia: 

img_8308

1. Wybieracie ciasto (klasyczne lub pełnoziarniste);
2. Dobieracie sos (4 rodzaje);
3. Decydujecie się na rodzaj sera (7 różnych, w tym wegański);
4. Wskazujecie dodatki proteinowe (6 mięsnych propozycji) oraz
5. Warzywa (15 dodatków).
6. Pizza trafia do piekarnika.
7. Tuż przed podaniem jesteście pytani o to czym chcecie pizzę wykończyć (5 sosów, 6 różnych oliw, świeży szpinak i rukola).

Jeśli zdecydujcie się na pizzę za 24 PLN to „sky is the limit” – komponujecie swojego placka spośród wszystkich dostępnych dodatków. Całe menu dostępne jest tutaj. Jak ktoś lubi, do szamki może zamówić kraftowe piwero. 

Ostatnim razem późną porą we wrześniu 2019 w trakcie przemieszczania się pomiędzy pubami na Placu Nowym zamówiliśmy taką oto sztukę:

Jak widać na powyższych kadrach wzięliśmy jedną pizzerę, ale z dwoma całkiem odmiennymi połówkami. I właśnie to mi się w Pizzatopii podoba – wszystkie ruchy dozwolone!

Samą pizzę oceniłem dokładnie tak samo jak dwa lata temu – jako sycącą i w zupełności wystarczającą po kilku(nastu) głębszych w trakcie nocnego tournee. Kompan z którym ją spożywałem miał identyczne zdanie.

Jako, że nie mam zaufania do okrąglakowych zapiekanek, taka pizza o 1-ej w nocy jest dla mnie o wiele pewniejszą opcją. 

Jeśli macie jeszcze chwilę to przewińcie w dół i przeczytacie relację z listopada 2017 z ulicy Szewskiej. 


Lokal na Rynku jest całkiem spory. Możecie zasiąść przy jednym z kilku normalnej wysokości stolików, są też miejsca przy wyższych cztero i więcej osobowych. Pomysłową dekoracją są zdjęcia na ścianie przedstawiające ekipę pracującą w pizzerii.

W listopadzie 2017 od momentu kiedy pizza trafiła do poniższego pieca, zdążyłem zapłacić, powiesić kurtkę na krześle i już zostałem przywołany po odbiór. Rzeczywiście ekspres, nie wiem czy minęły  trzy minuty !

img_8309

Trening był ciągle przede mną, więc liczyły się węgle i białko. Postawiłem na pełnoziarniste ciasto, mozarellę, sos pomidorowy, podwójnego kurczaka, szynkę gotowaną oraz rostbef. Z warzyw zdecydowałem się na czarne oliwki, a tuż przed podaniem poprosiłem o skropienie pizzy oliwą rozmarynową.

Ciasto z podobno włoskiej mąki i małej ilości drożdży, leżakowane 48h, po wyjęciu z taśmowego pieca było lekkie, bardzo gorące, pulchne i chrupkie. Sos pomidorowy niemalże ugotowany i tak szczerze to trochę nijaki. Najsłabszym ogniwem był mdły i blady jak biała ściana, niczym nieprzyprawiony kurczak. Gotowana szynka bez zarzutu, rostbef pierwsza klasa. Całość spoko zjadliwa, ale bez fajerwerków.

img_8310

Na słowa pochwały zasługuje obsługa. Spokojnie tłumacząca „zasady gry”, opisująca cały proces po kolei i doradzająca w wyborze w momencie zawahania. W tym samym czasie uśmiechnięta i pełna energii. Oby tak dalej !

Patrząc na pizzę pod kątem wielkości ta powyższa mnie pokonała (ale nie byłem wygłodzony jak wilk). Wciągnąłem 5 kawałków – reszta wylądowała w gratisowym pojemniku.

img_8314

Jeśli chodzi o smak to hmmm no nie ma co się oszukiwać – nie jest to pizza neapolitańska z certyfikowanym parmezanem, Mozarellą di Bufala czy pomidorami San Marzanoskładniki są fastfoodowe. Pieczenie pizzy w piecu taśmowym, też nie ma szans żeby zaowocowało nie wiadomo jakim kulinarnym orgazmem – to jest chyba jasne.

Pizzatopia jest super przemyślanym miejscem na szybkie jedzenie. Wpaść, zjeść i wypaść. W moich oczach nie jest to miejscówka na dłuższe spotkania czy przesiadywania. 

Sam pomysł bardzo, ale to bardzo mi się podoba. W końcu jest miejsce gdzie od zera można stworzyć swój wymarzony placek. To jest fajne i moim zdaniem lepsze od wszędobylskich kebabów czy zapiekanek. W nocy taka przekąska na dwie osoby jest git zarówno przed spaniem jak i w przystanku pomiędzy kolejnymi imprezowymi miejscówkami. Dodatkowym atutem jest szybkość całego procesu.

Wizyta udana, pizza była taka jak oczekiwałem – świeża i w pełni customowa. Pewnie jeszcze kiedyś na gastrofazie wrócę.


  • www: https://www.facebook.com/pizzatopia.poland/
  • napój do śniadania w promocji: brak śniadań w ofercie
  • lunche: brak lunchy
  • parking: brak w pobliżu, najbliżej poza Rynkiem Głównym i poza Placem Nowym
  • kącik dla dzieci: brak
  • taras / ogródek: brak

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4 (za pomysł)
wielkość porcji 4
smak 3
obsługa 3,5 (max dla miejsca z samoobsługą) 
cena / jakość 3,5

SUMA 18 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

6 myśli w temacie “Lekkie ciasto, duża swoboda konfiguracji, a finalny produkt gotowy w 3 minuty? Tak to możliwe! Pizzatopia – KRAKÓW, ul. Szewska oraz Plac Nowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s