Kraina Basków tuż za Kładką Ojca Bernatka – Euskadi – KRAKÓW, ul. Kazimierza Brodzińskiego

Za namową kolegi z ekipy Bezfarmazonu, postanowiłem w październiku 2017 wybrać się z żoną do Euskadi. Okazja nie byle jaka, bo urodziny mojej lubej. Sam kolega tam jeszcze nie był, ale od kulinarnego blogowego towarzystwa słyszał [red: i czytał], że jest dobrze.

Miejsce tuż za wystawną Zakładką [red: opisaną tutaj] nie przytłacza rozmachem. Ogólny minimalizm – kilka stolików pozwoliło się czuć wyjątkowo swobodnie.

Menu proste, nie spytałem czy sezonowe.

Zaczęliśmy od pinxtos czyli przystawek na jeden kęs.  Zamówiliśmy croquetas de jamon, brandana con sepia i hamburguesa.

Croquetas to małe kuleczki w grubej panierce wypełnione jakby sosem beszamelowym z szynką. Smaczne i treściwe. Podawane jako 3 sztuki. Sorry, ale na zdjęcie zdążyła się załapać tylko jedna.

img_7630

Kolejna przystaweczka to brandana czyli papryczka faszerowana musem z dorsza i sosem z sepii. Dużo bardziej smakowała niż krokiety. Papryka lekko ostra, mus odpowiednio doprawiony. Szkoda ze tylko jedna.

img_7631

Przed wspomnianą hamburguesą skusiliśmy się na specjał dnia, którego nazwy nie pamiętam. Były to małe krewetki w panierce, które należało jeść w całości. Danie nie zachwyciło – ot krewetki w wersji micro.

img_7632

Przyszedł czas na hamburguesę, która jest po prostu mini wersją hamburgera. Bardzo prostego zresztą hamburgera, bo zawierającego tylko mięso i pomidora. Super smak mięsa sprawił, że było to jedno z lepszych dań wieczoru.

img_7633

Nadszedł czas na „danie główne” oraz dodatki. Dlaczego wpisałem w cudzysłów? Ponieważ wytłumaczono nam, że tak na prawdę Euskadi ma w swojej ofercie tylko tapas. Smaczne syte i jak się później okazało niedrogie, ale tapas.

Więc te nasze dania główne to polędwica ze świni iberyjskiej karmionej ziołami i żołędziami z ziemniakami confit oraz wątróbka królicza w śmietanie na brioszce. Oba dania rewelacyjne.

Wątróbka delikatna i kremowa, świetnie komponowała się z miękka bułką.

img_7634

Polędwica wieprzowa zupełnie nie podobna do polskiej wieprzowiny. Idealnie upieczona, smakowała jak dobry, średnio wysmażony stek wołowy.

img_7635

Dodatki w postaci ziemniaków pieczonych z sosami oraz słodkich smażonych papryk dopełniały całości.

Mistrzostwem świata i chyba daniem numer 1 jeśli chodzi o ciekawy smak (a takie szczególnie cenię) był kwiat cukinii faszerowany kozim serem z miodem. Tego musicie spróbować sami – coś pięknego !

img_7638

Zwieńczeniem wieczoru był deser, który obsługa przyniosła tak jak zaznaczyłem przy rezerwacji – ze świeczką urodzinową. Pyszna karmelizowana brioszka w mleku z lodami miętowym była idealna: prosta, smaczna i efektowna.

img_7639

Brawa dla obsługi, która zrobiła wszystko jak prosiłem. Odebrała kwiaty od kwiatowej poczty i wniosła na stół w trakcie kolacji. Pani zaczęła nawet śpiewać „sto lat” czego akurat z Nią nie ustalałem 🙂

Za wszystko zapłaciliśmy 199 złotówek.

Swobodnie, smacznie, wesoło i ciekawie. Super miejsce.

Polecam – Szymon H.

* wpis gościnny od ziomka Szymona, właściciela firmy Nicewood Custom Boards produkującej w pełni konfigurowalne deski snowboardowe z własnym logo / napisem wykończone naturalnym drewnem. Koniecznie zapoznajcie się z ich facebookiem i stroną www.

 


Dopiska z 22 października 2017: Podczas Najedzeni Fest mieliśmy okazję spróbować opisanych przez Szymona kuleczek z szynką oraz tortilli. Zarówno pierwsze jak i drugie przefantastyczne. Kuleczki wyborne, ciepłe, świeże, mięciutkie. Tortilla ziemniaczana niby taka prosta, a niespotykana.

img_7951

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 2,5
smak 5
obsługa 3,5
cena / jakość 4,5

SUMA 18,5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

Jedna myśl w temacie “Kraina Basków tuż za Kładką Ojca Bernatka – Euskadi – KRAKÓW, ul. Kazimierza Brodzińskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s