Mięsne wybryki – Meat & Go – KRAKÓW, ul. Dolnych Młynów

O Meat & Go napisałem kilka zdań rok temu (tutaj). Wówczas było to okienko w kazimierzowskim okrąglaku, gdzie serwowano kanapki z wieprzowiną / wołowiną na ciepło. Pomimo ogromnej zapiekankowej konkurencji interes najwyraźniej dobrze się kręcił, bo kiedykolwiek tamtędy nie przechodziłem, widziałem oczekujące, głodne mięsa twarze.

Kilka miesięcy temu właściciele przenieśli się z okrąglaka do miejscówki na Dolnych Młynów (więcej o Tytano pisałem przy okazji recenzji Międzymiastowej).

Zazwyczaj jako zdjęcie główne postu wstawiam foto wejścia do danego lokalu, w tym przypadku zrobiłem jednak wyjątek (marzec 2017) …

img_2927

Po wejściu do środka baru mięsnego, pierwsze co mnie uderzyło to fala ciepła. Podłogowe podgrzewacze podkręcone na maksa skutecznie ocieplały atmosferę. Bardzo fajnym pomysłem do konstrukcji podstaw stołów konsumpcyjnych było użycie pofabrycznych elementów. Przy każdym z nich, na hokerach może usiąść 8-10 osób. Prosty wystrój, gołe ściany, gdzieniegdzie kwiaty i porozrzucane na stołach karty menu. Zamawiamy przy barze, otrzymujemy numerek i czekamy. Jakie to proste.

Duszone w czerwonym winie, żeberka wołowe (28PLN). Mięso było super miękkie, mega delikatne i dobrze przyprawione, ale co najmniej 1/3 z 300g porcji to był tłuszcz i skórki. Faszerowane kiszoną kapustą papryczki i ogórki stanowiły pomysłowy i smaczny dodatek. Pszenno – żytni chleb doskonale wchłaniał aromatyczne, winno-mięsne sosy. W Meat & Go wycieranie talerza pieczywem do ostatniej kropli  nie jest faux pais – jest nawet wskazane! Mimo wszystkich plusów kolejny raz nie zamówiłbym tej pozycji – za dużo pobocznego sadła.

img_2930img_2929

Oprócz powyższego, dane mi było spróbować kanapki z peklowanymi policzkami wołowymi. Kanapka kosztowała 25 złotych i aż szkoda było ją jeść – taka była ładna. Dodatki w formie słowackiej musztardy, ogórka i sosu chrzanowego miały zachowane poprawne proporcje, nie zakłócały smaku i zapachu mięciutkiej i przeraźliwie soczystej wołowinki.

img_2931img_2934

 

W poście z kwietnia 2016 przeczytacie o innych kanapkach, których próbowałem jeszcze z czasów okrąglaka.

Nie ma co ukrywać, ceny po przeprowadzce są wyższe, a porcje według gramatury podanej w menu niewiele się zwiększyły. Jakość i smak w dalszym ciągu są na bardzo wysokim poziomie, a mięsem można się podniecać bez końca. Meat & Go jest modne, oblegane i wszędzie wychwalane.

Kanapkowi mięsożercy MUSZĄ spróbować tych smakołyków, wtedy sami ocenią czy te kanapki są lepsze od burgerów i warte swoich cen.


W czerwcu 2017 wraz ze znajomymi z pracy nawiedziliśmy Dolne Młyny celem spożywania złotego trunku. Nie obyło się również bez jedzenia.

Zareklamowałem chłopakom słynne kanapki i byli bardzo, ale to bardzo zadowoleni. C. z trudnościami, ale poradził sobie z ogromnym Reubenem (30 PLN). Ja również go jadłem kilka dni później – był wybitny, ciężki i ogromny. 200g doskonałego pastrami z mostka wołowego, kiszona kapusta, sos rosyjski i duuużo niesamowicie ciągnącego się szwajcarskiego sera. Wszystko zamknięte w pszenne, doskonale zgrillowane i chrupiące pieczywo.

img_5122

R. skonsumował Pulled Porka (23 PLN), a ja Jerka który okazał się niesamowicie pikantny – za bardzo jak dla mnie bo przyćmił smak wszystkiego innego – zdecydowanie nie moja bajka.

 


Poniżej znajdziecie oficjalne menu. Smacznego !

 

 

OCENY (1MIN – 5MAX):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5 4
smak4,5
obsługa 3  3,5
cena / jakość4,5

SUMA 20,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

One thought on “Mięsne wybryki – Meat & Go – KRAKÓW, ul. Dolnych Młynów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s