Kiełbasa i podroby czyli kuchnia dla odważnych – Walenty Kania – KRAKÓW, ul. Jakuba

Od dłuższego czasu, wiedziony opiniami, blogami i materiałami prasowymi chciałem sam się przekonać i sprawdzić skąd biorą się wszystkie pozytywne opinie na temat jedzenia od szanownego Walentego.

Walenty Kania, to jak sam o sobie pisze na stronie internetowej: kucharz, podróżnik i pasjonat szalonej kuchni. W stworzonym przez Niego foodtrucku znajdziemy kiełbasy z grilla (świnia, koń, baran, sarna, koza) oraz codziennie inną dawkę podrobów. Móżdżki, żołądki, serca, jelita, głowy, modna ostatnio grasica itp itd – można wymieniać i wymieniać.

W końcu udało mi się tam trafić. Podczas wycieczki rowerowej skierowałem się na Kazimierz na skwer z foodtruckami znajdujący się przy ulicy Jakuba.

Zamówiłem kiełbasę z sarny 15PLN. Czas oczekiwania 10 minut. Kiełbasa (ok 150g) podawana w  ciepłej bułce ciabatta (ok 120g) w zestawie z ketchupem i musztardą (jest parę innych opcji sosowych do wyboru). Poprosiłem o jak najmniej tłustą wersję i dokładnie taka była. Zero chrząstek, tłuszcz nie widoczny gołym okiem. Super gorąca, bo w końcu świeżo zdjęta z grilla, chrupka i pachnąca.

img_0950

img_0949

Po szybkiej wymianie zdań i uprzejmości na temat jedzenia z kucharzem z foodtrucka zostałem poczęstowany czerwonym żurem sudeckim na żołądkach indyczych i kurzych sercach. Podany prosto z żeliwnego kociołka – treściwy i gorący. Bardzo aromatyczny i intensywny. Nie jestem fanem podrobów, ale otwieram się na nowe doznania i serio zupa mi bardzo smakowała – K. też.

Bardzo fajny gest gratisowego poczęstunku pozwolił mi rozszerzyć kulinarne horyzonty 🙂

img_0951

Po tym szybkim teście dwóch pozycji zdecydowanie popieram wszystkie pozytywne opinie krążące na temat kuchni Walentego Kani. Jeśli ktoś ma ochotę na dobrą kiełbasę z grilla albo ciekawy eksperyment z podrobami to jest idealnie miejsce ku temu. Ja na pewno od czasu do czasu będę wracał.

http://walentykania.pl/

 OCENY:

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 3,5
smak 4,5
obsługa 3,5
cena / jakość 4,5

SUMA 19 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Walenty Kania Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Wszystkie odwiedzone foodtrucki zobaczysz klikając TUTAJ

2 thoughts on “Kiełbasa i podroby czyli kuchnia dla odważnych – Walenty Kania – KRAKÓW, ul. Jakuba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s