W lipcu 2025 wraz z kolegą z USA oraz lubą K. odwiedziliśmy relatywnie nowe miejsce na gastronomicznej mapie Krakowa – Haust.
Wnętrze jest surowe i pasuje do pomysłowych smaczków z karty.

Pojedliśmy zarówno pozycje przystawkowe jak i z sekcji dań konkretniejszych.
Zacznę od tych pierwszych.
Szynka z kaczki na pierniku z rabarbarem i olejem z paloną słomą (31 PLN), śledzie w proziakach z botwinką i sosem z buraków oraz majonezem z karmelizowanej cebuli (35 PLN), kopytka z makiem i Rubinem, żurawiną i pomarańczą (28 PLN).
Dania interesujące, niesztampowe, zestawienia inne niż wszędzie i uczciwie wycenione.



Fasolka szparagowa z fasolą Jaś, bobem, owczą bryndzą i agrestem (39 PLN) mieściła sporo dodatków, ale smakiem nie zaskoczyła wcale. Była wręcz nudna.
Devolaja z karpia (51 PLN) musicie spróbować. Po przekrojeniu dostrzeżecie zwartą całość i wyleje się masło rakowe. Panierka jest lekka, a łączona z Wigilią ryba wcale nie męcząca. Smaku dopełniają świeże zioła i gęsty rakowy sos.
Sztosem jest sztywna na początku, a po dotknięciu widelcem rozpadająca się golonka w towarzystwie palucha z kaszki mannej oraz sosu na bazie kwasu chlebowego (49 PLN).



Miejsce sto procent godne powrotu.
- IG
- śniadania: brak
- oferta lunchowa: brak
- parking: obowiązuje strefa płatnego parkowania
- kącik dla dzieci: brak
- ogródek / taras: brak
- miejsce przyjazne zwierzakom: tak
OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):
*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZAS TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ ***
lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość
OCENA KOŃCOWA: (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.





Dodaj komentarz