Podmuch ognia, ciepło żaru – Flario – KRAKÓW, ul. Karola Bunscha

Flario jest duża. Nawet bardzo. Na dwóch piętrach w wielu salach pięknie urządzonego lokalu, spokojnie zmieści się kilkaset osób.

Z ogromnego tarasu na pierwszym piętrze poleca się obserwacja zachodów słońca. Siedząc na dole Waszej uwadze nie umknie piec do pizzy oraz kucharze przy opalanym drewnem i buchającym żarem majestatycznym grillu.

Co w ofercie? W sumie wszystko. Rano bufetowe śniadania, od południa a’la carte dania mięsne i wege: klasyczne przystawki, zupy, makarony, pizze, burgery, steki i sałatki. Wieczorami tapasy.

Mnogość w żadnym wypadku nie oznacza nijakości – wręcz przeciwnie!

No dobrze pokażę Wam co degustowaliśmy w trakcie firmowej Wigilii w grudniu 2025.

Deski serów oraz wędlin (56 PLN każda) jakości premium czekały już na stole.

Grillowany kalafior z sosem truflowym, palonym masłem, olejem sezamowym, majonezem wasabi i posypką panko z orzechami laskowymi (36 PLN) bluźnierczo drogi, lecz zachwycił każdego.

Fuczki – placuszki z kapusty kiszonej z sosem gram masala i piklowaną rzepą (35 PLN) również perfekt i także kurewsko drogie.

Kaszanka z concasse pomidorowym, demi-glace, miso, piklowaną gorczycą i natką pietruszki (36 PLN) została określona małą, acz wybitną.

Sałatki z grillowaną kaczką oraz Cezar z krewetkami (obie 48 PLN) nie wywołały ponadnormatywnych zachwytów.

Co innego burger Flario (49 PLN) w bułce brioche w którym zapach mięsa z ognia zuchwale wbijał się w nozdrza.

Kolację zakończyliśmy deserami.

Rachunek za 11 osób wraz z napojami soft oraz alko i 10% serwisem zamknął się kwotą niecałych 2400 PLN co dało 220 PLN za osobę.


Czuję, że to będzie jedno z największych gastro otwarć 2025-tego. W połowie maja wraz z ekipą mieliśmy przyjemność uczestniczyć w pre-openingu.

Tatar dobry, ale bardzo majonezowy – nie z kategorii klasycznych, więc również nie z palety moich ulubionych. Krewetki świeże, jędrne i soczyste. Zupa rybna z kawałkami dorsza i dwoma raczkami turbo aromatyczna.

Fuczki z kapusty fenomenalne, a carpaccio z papryki z anchois i smażonymi kamarami iście niebiańskie.

Porterhouse w porcji dla konia ze wspomnianego na początku grilla poezja! Zapach, konsystencja, kruchość! Perfekcja! Do steka weźcie koniecznie gotowane ziemniaczki ze szpinakiem.

Żebro z ognia super. Carbonara z guanciale jak we włoskiej trattori. Burger ze smażoną cebulką w słodkiej bułce brioche tłusty jak skurczybyk i trochę nazbyt przytłaczający – brakowało mu jakiegoś przełamania w formie ogórka albo papryki – czegokolwiek o kwaśnym smaku lub chociaż twardszej teksturze.

Pomimo strasznego się najedzenia, nie odmówiliśmy dwóm deserom. Beza była lekka i dzięki obecności owoców nieprzesłodzona. Zdekomponowane tiramisu niesztampowe i godne sprawdzenia.

Na sam koniec głośno tu zaintonuję. Ich oranżady to sztosy!

Restauracja otwiera swe drzwi już 22 maja. Idźcie i testujcie 🙂


  • IG
  • śniadania: codziennie w formie bufetu
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: osiedlowy płatny przy samej restauracji
  • kącik dla dzieci: ?
  • ogródek / taras: dostępny
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 5
wielkość porcji 4
smak 4
obsługa 5
cena / jakość 4,5

OCENA KOŃCOWA:  4,6 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 4.5 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek