Czy doczekaliśmy się prawdziwej napoletany w Hucie? – Avionetka Pizza Napoletana – KRAKÓW, os. Dywizjonu 303

W połowie stycznia 2025 po wielu latach niebytności i ciężkim treningu siłowym odwiedziłem Avionetkę żeby przypomnieć sobie ich plackowy warsztat.

Wyglądałem niewyjściowo, więc pickę Bambini (36 PLN z pudełkiem) zgarnąłem na wynos i ekspresowo opędzlowałem w furze.

Po otwarciu pudełka zdziwiła mnie pokrojona w cienkie plastry włoska szynka. Pomidory balansowały na granicy kwaśności – ja wolę odrobinę słodsze. Jeśli chodzi o ciasto to jak dla mnie brakowało mu odrobiny soli, wyrośnięte boczki wracały do swojego kształtu po ich naciśnięciu – tutaj uwag brak.

Ser znajdował się głównie w środkowej części placka, przez co ostatnie gryzy to było samo ciasto, sos i boczki.

Nie była to pizza zła, ale moje serce kiedyś jak i teraz należy do innych pizzerii w mieście.


  • FB / IG
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: pon – pt zupa dnia + panuozzo lub pizza ovale 31 PLN
  • parking: dostępny osiedlowy tuż obok pizzerii
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: ?
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3,5
smak 3
obsługa 3,5
cena / jakość 3

OCENA KOŃCOWA:  3,3 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 3 na 5.

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.


RECENZJE SPRZED PONAD TRZECH LAT

W trzecim tygodniu kwietnia 2021 właściciele Avionetka Pasta & Burger otworzyli kolejny lokal. Tym razem nie na Avii, lecz Dywizjonu 303 postawili na pizzę w stylu neapolitańskim. Placki wychodzą z pięknego elektrycznego pieca, który to piec moim skromnym zdaniem w rękach profesjonalistów niczym od opalanego drewnem nie odbiega.

Na początek pokażę Wam kilka placuchów zjedzonych w trakcie kilku wizyt.

Margherity (22 PLN) nikomu przedstawiać nie trzeba.

Gambretti (35 PLN) to okaz z krewetkami, daktylowymi pomidorkami, pietruszką, czosnkiem i nadającymi pikanterii peperoncino.

Calabrese Picante (34 PLN) to duet pikantnego salami oraz nduji wraz z cebulą i peperoncino.

Cotto (30 PLN) – gotowana włoska szynka, pieczarki i oliwki kalamata.

Quattro Formaggi (29 PLN) pieści podniebienie serami: kozim, pikantną gorgonzolą, ricottą i oczywiście mozzarellą fior di latte. Na placku znajduje się również marynowany burak oraz włoskie orzechy i rukola (za którą podziękowałem).

Mortadella con pistacchi (31 PLN) to certyfikowana bolońska wędlina z daktylowymi pomidorkami i pistacjową oliwą na serze ricotta. Tu i ówdzie znajdziecie kruszone orzechy pistacjowe.

Większość z powyższych placków zbudowana jest na mozzarelli fior di latte, pomidorach Pelati di Puglia (San Marzano w Marghericie) oraz Grana Padano „Riserva” (oprócz serowej gdzie akurat owy nabiał oraz pomidory nie występują). Placki potraktowane są oliwą extra virgin w wyczuwalnej i wystarczającej dla mnie ilości.

Główne składniki posiadają certyfikaty DOP – nie ma mowy o drodze na skróty – chłopaki stawiają na jakość. Sos pomidorowy balansuje na granicy słodkości i kwaskowatości – według mnie jest idealny. 

Ciasto jest cienkie na środku i z wyrośniętymi, napompowanymi, nie chrupiącymi bokami. Teoretycznie prawdziwa napoletana, jednak w mojej subiektywnej opinii nie smakuje tak perfekcyjnie jak w pizzach z bezfarmazonego krakowskiego TOP. Dwukrotnie rozczarowały mnie brzegi, gdyż ich środek był nazbyt zwarty i taki powiedzmy ciężki. Co dziwne za pierwszą próbą ciasto wyszło z pieca wręcz perfekcyjne.

Pizze w sześciostopniowej skali oceniam na 4+ (serowa 5+) i kiedyś wrócę po więcej.

2 odpowiedzi na „Czy doczekaliśmy się prawdziwej napoletany w Hucie? – Avionetka Pizza Napoletana – KRAKÓW, os. Dywizjonu 303”

  1. ależ wszystkie są apetyczne!

    Polubienie

  2. Jadlem w tym miejscu pizze i są super polecam bez wachania

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek