Firmowe wyjście – Soul Resto Bar – KRAKÓW, ul. Szewska

Szukając restauracji na firmowe wyjście w październiku 2024 miałem trzy warunki:

  1. luźna, niezobowiązująca atmosfera
  2. obecność w karcie co najmniej kilku polskich szlagierów (z powodu wizyty kolegi z Francji)
  3. lokalizacja: Rynek Główny

Na swojej priv mapie Google zauważyłem pinezkę przy Soul Resto Bar. Po zgłębieniu ich karty na FB, upewniłem się w swojej decyzji.

Zasiedliśmy w pierwszej sali i od samego początku obsługa bardzo troskliwie się nami zajmowała.

Każdy z naszej dziewiątki zamówił po dwie pozycje.

Najsłabszym ogniwem pierwszej tury okazał się tatar orientalny (56 PLN) ze zbyt słodkimi kulkami z marakuji przez co nie było szans wyczuć smaku mięsa. Tatar klasyczny (56 PLN) podany na pajdzie chleba zdecydowanie bliższy mojemu i Sz. sercu.

Krem z dyni z grzankami (28 PLN) oraz krem truflowy (33 PLN) raczej do zapomnienia. Pierwszy pierońsko słodki, drugi nawet bez zapachu tego czym się reklamuje.

Chrupiąca włoska foccacia z parmeńską, rukolą, parmezanem i kurkami (36 PLN) oceniona jako pyszna.

Kolega obcokrajowiec o żurku z kiełbasą i jajkiem (32 PLN) wyraził się pochlebnie. Nie próbowałem go, więc ciężko stwierdzić coś ponad to.

Krewetki w kiszonym mango (56 PLN) onieśmielały doskonałym sosem i sprężystością, jednak w samym daniu trafiły się dwa bardzo, ale to bardzo twarde kawałki (prawdopodobnie resztki pestki), które niezauważone po spotkaniu z zębami mogłyby się skończyć wizytą u stomatologa.

Druga tura udowodniła, iż na wielkości dań się tutaj nie oszczędza.

Burger Surf and Turf (72 PLN) ze smacznym 200g. mięsem, krewetkami i kalmarami smakował wszystkim trzem chłopom, którzy owego zaordynowali. Ciasto krewetek leżących na desce było słabe. ale tych w bugsie już dużo lepsze. Całość bardzo na tak i okrutnie sycąca.

Żebro wieprzowe (62 PLN) soczyste i z mięsem odchodzącym od kości za dotknięciem widelca, frytki dobre. W obu opcjach świetne sosy, coleslaw i sałatka z papryki i ogórków również top.

Pierś z kuraka w glazurze teriyaki (49 PLN) zaserwowano na faszerowanym boczkiem i bekonem ziemniaku w towarzystwie salsy. Smacznie i pomysłowo.

Picka parma bez zarzutu, acz bardzo droga (49 PLN). Takie ceny są za placki w najlepszych pizzeriach w Krk.

Konsumowany przez kolegę francuza schabowy z zasmażaną i ziemniaczanym puree (58 PLN) prezentował się dobrze – R. zjadł cały i skomentował, iż się nie zawiódł.

Sernik z białą czekoladą (32 PLN) – twarogowy, nie mascarponowy – pyszniasty i nie za słodki.

Rachunek wraz z napojami alko i niealkoholowymi oraz serwisem zamknęliśmy kwotą 1400 złotych. Jak na miejsce w samym centrum oraz patrząc przez pryzmat tego co zjedliśmy jest to cena uczciwa.

Miejscu również nie można odmówić klimatu. Wystrój jest odważny, w tle gra dobra weekendowa nuta, obsługa czuwa i dba o samopoczucie gości.

Spora szansa, że wrócę tu ze znajomymi na repetę.


  • www / facebook / IG
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: ?
  • miejsce przyjazne zwierzakom: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZAS TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 0 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek