Restauracja z arcyksiążęcą nutą browaru Habsburgów – Baster – KRAKÓW, ul. Szeroka

Początkiem listopada 2023 czteroosobową ekipą postanowiliśmy odwiedzić znajdującą się na krakowskim Kazimierzu restaurację Baster.

Nazwa restauracji nawiązuje do Józefa Bastera, który po pierwszej wojnie światowej dostał zezwolenie Arcyksiążęcego Browaru Habsburgów i w 1926 otworzył w Krakowie rozlewnię piwa Żywiec. Owa rozlewnia działała w grodzie Kraka lekko ponad 10 lat.

W połowie roku 2021-ego członek rodziny Basterów postanowił ową historię przypomnieć i w sercu Kazimierza otworzył restaurację w której kuchni bez problemu odszukacie galicyjskie i astro – węgierskie wpływy. Po więcej informacji kliknijcie tutaj.

W Basterze oczywiście spróbujecie rzeczonego rzemieślniczego piwa, niestety nie napiszę nic o jego smaku, gdyż tego dnia testowaliśmy nie browar, acz domowe wino. Piwa jednak nie odpuszczę i wrócę niebawem na jego testy 🙂

Na start zamówiliśmy karafkę niezłego białego wina domu, a także deskę wędlin i polskich serów dojrzewających, którym towarzyszył domowy pasztet, smalec, domowe wędliny, podpłomyk, paluchy drożdżowe, pieczywo, pasta z fasoli, sos pomidorowy, pasta dyniowa i pikle (75 PLN).

Wszystko super, świetne domowe wędliny i wyborne pasty, ale te nieszczęsne paluchy były tak twarde, że próba ich konsumpcji mogłaby się skończyć wizytą u stomatologa. Po zgłoszeniu, bardzo miła kelnerka szczerze nas przeprosiła i w prezencie otrzymaliśmy kolejną karafkę wybranego przez nas wcześniej trunku.

Po pojawieniu się na stole dań głównych paluchową wtopę wybaczyliśmy kucharzowi w stu procentach. Ale po kolei.

Przed S. pojawił się makaron pappardelle z dojrzewającą wołowiną, warzywami i serem bursztyn (65 PLN). Pastę ugotowano w punkt, suszona wołowina również została przygotowana bardzo dobrze. Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrały.

K. zdecydowała się na fish and chips, czyli dorsza w cieście na ich własnym piwie Baster, grubo krojone frytki, colesław i ziołowy winegret (48 PLN). Sam filet bardzo w porządku jednak szkoda, że całość polano sosem, bo panierka nie była tak jak lubię chrupiąca – wolałbym ten sos obok w dodatkowym pojemniku. Frytki – grube i miękkie – ja takie uwielbiam, ale wiem, ze fani chrupiących będą kręcić nosem.

W. zamówił maczankę Baster czyli długo pieczone mięso z karczku wieprzowego podane w pampuchu w towarzystwie kiszonej czerwonej kapusty i sosu pieczeniowego (49 PLN). Mięsko dosłownie rozpływało się w ustach, a miękka była pasowała doń idealnie. Kolega był naprawdę zadowolony.

Ja postawiłem na golonkę którą podaje się tu wraz z parzybrodą (ziemniaki z kiszoną kapustą), pieczoną marchewką i sosem z ich ciemnego piwa Baster (48 PLN). Pierwszy raz spotkałem się, aby to cięcie luzowanej świnki podać w formie podsmażonego “steka”. Hmm czy było dobre? Świetne! Wylizałem talerz do zera.

Podsumowując dania bardzo nam smakowały, a obsługa w osobie uprzejmej i nienachalnej kelnerki sprawiła, iż wieczór spędziliśmy miło i przyjemnie. Baster to dobre miejsce na wszelkie wyjścia – zarówno kolację z przyjaciółmi, jak i na obiad z rodziną.

P.S. Wizyta odbyła się w ramach zaproszenia, jednak do tego kim jesteśmy przyznaliśmy się dopiero w trakcie proszenia o rachunek. Nie byliśmy zatem traktowani inaczej niż ‚normalni’ goście z ulicy. Fakt zaproszenia niczego nie zmienia i powyższy tekst przedstawia nasze szczere odczucia.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: dostępny
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZAS TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 0 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek