Perła Nikiszowca – Śląska Prohibicja – KATOWICE, ul. Krawczyka

Nikiszowiec – zaskakujące fenomenalną industrialną architekturą z czerwonej cegły z lat 20-tych miasto w mieście. Zielone dziedzińce, familoki z oknami otulonymi czerwoną opaską, neobarokowy kościół – klimat nie do podrobienia.

W centrum owego osiedla – Pomnika Historii, mieści się tytułowa restauracja – Śląska Prohibicja.

Oprócz klasycznej kuchni śląskiej, w stylowych i naprawdę dopieszczonych salach serwuje się również dania, które można określić mianem nowoczesnych.

Posiłki polecają się konsumpcji również na słoneczku w takowym ogrodzie na dziedzińcu.

Już sam rzut oka na arcypiękne karty dań (w formie gazety) oraz drinków i koktajli inspirowanych śląską architekturą przeniesie Was do innego świata.

P.S. Spis drinów możecie potraktować jako mapę z ilustracjami i podążyć celem odnalezienia opisanych budynków. Taki trip to podobno 45 minut – następnym razem bankowo nie odpuszczę.

Prohibicję odwiedziliśmy w lipcu 2023 sporym, kilkunastoosobowym służbowo – rodzinnym gronem, wobec czego nie będę po kolei wymieniał wszystkiego co jedliśmy, a jedynie skomentuję dania które uważam iż nie powinny przejść bez echa.

Zacznę od zup, a konkretnie od bardzo esencjonalnego rosołu z trzech mięs z domowym makaronem (25 PLN), aby płynnie przejść do chyba najlepszego jaki jadłem w życiu gęstego, kwaśnego, super treściwego żuru z własną kiełbasą i gniecionymi ziemniakami (29 PLN).

Z przystawek na szczególne wyróżnienie zasługuje tatar z polędwicy (49 PLN) z klasycznymi dodatkami, ale również czosnkiem niedźwiedzim i UWAGA pistacjami.

Prostym i jakże lokalnym starterem jest sznitka (19 PLN), czyli kromka świeżego pieczywa ze smalcem i małosolnymi.

Z dań głównych zachwyciłem się (przez duże Z!) pierogami z pieczoną kaczką (59 PLN). Spójrzcie na zdjęcie przekroju – ilość aksamitnego farszu versus grubość lekkiego jak chmurka ciasta jest tu czymś iście perfekcyjnym! A jak dodać do tego mocną wędzoną śmietanę i błogie, chrupiące grube skwarki to mamy zestaw idealny.

Jeśli lubicie golonko (63 PLN), to tutaj będzie ono strzałem w dziesiątkę. Pieczona w ciemnym piwie, o chrupiącej skórce oczywiście z kapuchą, musztardą i chrzanem.

Na stole nie mogło oczywiście zabraknąć królowej – wołowej rolady z kluskami śląskimi (których jeśli Wam mało zawsze możecie poprosić dokładkę) oraz modro kapustą (65 PLN). Kto zamówił zjadł ze smakiem.

A cóż to się dzieje poniżej? Kelnerka ściera letnią truflę wprost na soczystą kurzą pierś w towarzystwie szparagówki oraz ziemniaka hasselback (69 PLN).

Nie zabrakło też dań wege, acz w karcie znajdziecie takowe tylko dwa. Jednym z nich jest grillowana cukinia z warzywami i burratą (54 PLN).

U niektórych na dobitkę pojawiły się również desery. Niech odpowiedzią na pytanie czy smakowały będzie fakt, iż po finiszu każdy z uśmiechem głaskał się po brzuszku.

Dawno nie wyszedłem z restauracji tak zadowolony. W Prohibicji zgadza się wszystko: obsługa, wystrój, atmosfera i dania.

To niecałe 100 km z Krakowa. Przyjedźcie się przekonać. Podziękujecie później.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny bezpłatny
  • kącik dla dzieci: ?
  • ogródek / taras: dostępny w dziedzińcu
  • miejsce przyjazne zwierzakom: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZAS TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 0 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria placki ziemniaczane Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek