Czyżyny Jedzenie Kraków Ogródek Pizza Pizzeria

Czy doczekaliśmy się w końcu prawdziej napoletany w Hucie? – Avionetka Pizza Napoletana – KRAKÓW, os. Dywizjonu 303

W trzecim tygodniu kwietnia 2021 właściciele Avionetka Pasta & Burger otworzyli kolejny lokal. Tym razem nie na Avii, lecz osiedle dalej na Dywizjonu 303 postawili na pizzę w stylu neapolitańskim. Placki wychodzą z pięknego elektrycznego pieca, który to piec moim skromnym zdaniem w rękach profesjonalistów niczym od opalanego drewnem nie odbiega.

Lokal jest mały, a przez obostrzenia covidowe do tej pory nie miałem okazji zasiąść w środku. Z tego też powodu zarówno o nim, jak i obsłudze nic napisać nie mogę oraz nie wystawiam ocen końcowych. 

Na początek pokażę Wam kilka sztuk z menu.

  • Margherita (22 PLN) to pizza której nikomu przedstawiać nie trzeba.
  • Gambretti (35 PLN) to okaz z krewetkami, daktylowymi pomidorkami, pietruszką, czosnkiem i nadającymi pikanterii peperoncino.
  • Calabrese Picante (34 PLN) to duet pikantnego salami oraz nduji wraz z cebulą i peperoncino.
  • Cotto (30 PLN) – gotowana włoska szynka, pieczarki i oliwki kalamata.
  • Quatro Formaggi (29 PLN) pieści podniebienie serami: kozim, pikantną gorgonzolą, ricottą i oczywiście mozzarellą fior di latte. Na placku znajduje się również marynowany burak oraz włoskie orzechy i rukola (za którą podziękowałem).
  • Mortadella con pistacchi (31 PLN) to certyfikowana bolońska wędlina z daktylowymi pomidorkami i pistacjową oliwą na serze ricotta. Tu i ówdzie znajdziecie również kruszone orzechy pistacjowe.

Większość z powyższych placków zbudowana jest na mozzarelli fior di latte, pomidorach Pelati di Puglia (San Marzano w Marghericie) oraz Grana Padano „Riserva” (oprócz serowej gdzie akurat owy nabiał oraz pomidory nie występują). Placki potraktowane są oliwą extra virgin w wyczuwalnej i wystarczającej dla mnie ilości.

Główne składniki posiadają certyfikaty DOP – nie ma mowy o drodze na skróty – chłopaki stawiają na jakość. Sos pomidorowy balansuje na granicy słodkości i kwaskowatości – według mnie jest idealny. 

Ciasto jest cienkie na środku i z wyrośniętymi, napompowanymi, nie chrupiącymi bokami. Teoretycznie prawdziwa napoletana, jednak w mojej subiektywnej opinii nie smakuje tak perfekcyjnie jak w pizzach z bezfarmazonego krakowskiego TOP. Dwukrotnie rozczarowały mnie brzegi, gdyż ich środek był nazbyt zwarty i taki powiedzmy „ciężki”. Co dziwne za pierwszą próbą ciasto wyszło z pieca wręcz perfekcyjne.

Pizze w sześciostopniowej skali oceniam na 4+ (serowa 5+) i z całą pewnością będę od czasu do czasu zamawiał oraz testował nowe smaki. Kibicuję im z całego serca – pizza napoletana górą! 



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZASOWE KONSUMPCJE TYLKO POZA LOKALEM ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Rating: 0 out of 5.

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

2 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: