Kolacja czy kulinarny spektakl? Szef kuchni czy artysta… Cudowny wieczór w Białej Róży – KRAKÓW, ul. Straszewskiego

Na kolację do Białej Róży wybraliśmy się podczas Restaurant Week – Fine Dining – jesień 2016.

Dlaczego tam? Oczywiście przekonała nas recenzja w żółtym przewodniku Gaullt & Millau Polska, świetne opinie internautów i przede wszystkim bardzo ciekawie skomponowane festiwalowe menu.

bialarozarestweek

Czy było warto? O tak!

Na ulicy Straszewskiego zastaliśmy elegancki, wytworny ale nie onieśmielający lokal. Od samego początku wyczuwalna była cudowna, intymna atmosfera z nutą wysublimowania a jednocześnie pozwalająca na rozluźnienie i zapomnienie o codzienności. Lepszego połączenia nie mogliśmy sobie wymarzyć.

Przywitała nas i przez cały wieczór towarzyszyła w pełni profesjonalna obsługa. Nienarzucająca się ale stale służąca pomocą. Każde danie było nam bardzo dokładnie opisywane co sprawiło że kolacja okazała się ucztą dla wszystkich zmysłów.

  1. Halibut lub boczniak, chałka, burak, sos Aurora

Pierożki zarówno z rybą jak i grzybami były fantastyczne. Delikatne, sprężyste ciasto rozpływało się w ustach. Wielbiciele charakterystycznego smaku halibuta na pewno nie będą tym daniem rozczarowani. Chałka w postaci małych drobinek, soczysty burak oraz sos Aurora sprawiły, że staliśmy się świadkami a nawet uczestnikami absolutnej eksplozji smaków.

W wersji wegetariańskiej boczniaki dzięki swojemu lekko mięsnemu posmakowi godnie zastępowały rybę.

  1. Grillowane ozory cielęce lub pak choi, puree soczewicy, kasztany

Delikatne mięso w towarzystwie świetnego, aksamitnego puree z soczewicy, „tajemniczego” czarnego chipsa i kasztanów stanowiło bardzo smaczne danie.

Grillowany pak choi ciekawy w smaku ale zdecydowanie postawiliśmy na wersję mięsną.

  1. Bulion wołowy lub consomme z karczocha, suszone żółtko

Przy tym daniu pozazdrościłam Michałowi wersji dla mięsożerców.

Bulion wołowy –  wspaniały…intensywny …genialny… Być może trudno uwierzyć, że tymi słowami opisuję mięsny wywar ale tak … bulion był obłędny. Każda kolejna łyżka udowadniała ogromny talent i perfekcjonizm kucharza.

Consomme z karczocha esencjonalne i bardzo smaczne, jak dla mnie odrobinę zbyt kwaśne.

W obu przypadkach suszone żółtko wspaniale komponowało się z jakże cudownym płynnym daniem.

  1. Bażant lub ser owczy, kremowe ziemniaki, oliwa truflowa, smardze

Wizualnie kucharz dopracował to danie w najmniejszym szczególe i zarazem rozpieścił nasze podniebienia. Wszystkie składniki były tak perfekcyjnie połączone, że bardzo trudno je osobno opisywać. Kęs po kęsie sprawiał, że to danie stawało się naszym numerem jeden tej kolacji. Doskonale przyrządzone mięso bażanta, nieziemsko kremowe ziemniaki ze stopniowo uwalniającym się truflowym aromatem genialnie ze sobą współgrały.

W wersji wege sprężysty owczy ser równie pyszny.

  1. Wędzone mleko, borowik, pieczona cytryna, karmel

Podanie deseru było najbardziej oczekiwanym przeze mnie momentem i nie dlatego , że jestem łasuchem ale z powodu tak brawurowo dobranych składników.

Wygląd samego dania ciekawy, intrygujący… Smak… i w tym miejscu chapeau bas dla Szefa Kuchni. Kremowe, rozpływające się w ustach wędzone mleko przełamane cudownym, lekko gorzkim smakiem cytryny i słodką, chrupiąca bezą sprawiły, że ten deser stał się nie mającą końca kulinarną podróżą. Pozostaje mi tylko napisać jedno: „było warto”.

Podsumowując. Idealne miejsce na spędzenie romantycznego wieczoru zarówno dla miłośników jak i amatorów sztuki… sztuki na talerzach. Szczerze polecamy.

IMG_4188IMG_4187IMG_4186IMG_4184IMG_4183IMG_4185IMG_4182IMG_4181

Wpis gościnny od M&M.

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 2,5
smak 5
obsługa 4,5
cena / jakość 5

SUMA 20,5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

http://www.restauracjabialaroza.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s