Fine-dining Jedzenie Kraków Kuchnia polska Restauracja Stare miasto

Biała Róża – KRAKÓW, ul. Straszewskiego

We wrześniu 2022 roku odwiedziliśmy Białą Różę w ramach zaproszenia od restauracji.

Kilka dni wcześniej zarezerwowaliśmy stolik (incognito) i zaznaczyliśmy iż chcielibyśmy spróbować sześciodaniowego menu degustacyjnego: mięsnego i pescowegetariańskiego z wyłączeniem glutenu.

Poniżej przedstawiamy zaserwowane dania w formie fotorelacji.

Amuse bouche 1 – miks polnych ziół, śmietana ze Skały, olej rzepakowy.

Amouse bouche 2 – podpłomyk z wędzoną słoniną; chlebek szwedzki z marynowaną marchwią i kalarepą.

Amuse bouche 3 – marynowany arbuz, sałatka śledź jabłko w ciastku / na plastrze kalarepy, bryndza, ciasto marchewkowe z półgęskiem.

Pieczywo z dwoma rodzajami masła.

Kurs 1 – carpaccio z tuńczyka z marynowaną gruszką i oliwami: pietruszkową i marchewkową.

Kurs 2 – zapiekany kozi ser z kiszonymi pomidorkami; chałka z foie gras – w obydwu wersjach kurki na miodzie wrzosowym.

Kurs 3 – krem z dyni ze śliwką.

Kurs 4 – dorsz na ragu z kalarepy, pomidorów i curry.

Intermezzo – lizak mirabelkowy z pyłkiem pszczelim.

Kurs 5 – schab z dzika z ziemniaczanym puree z oliwą truflową, marynowanymi warzywami i jagodowym sosem; marynowany karczoch z puree z batata i marynowanymi warzywami oraz mlekiem kokosowym.

Kurs 6 – krem patisierre z bezą i owocami lata; ciasto ucierane z jagodami, wiśnie – w obydwu przypadkach sorbety milaberkowe.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok oraz prywatny przy pobliskim hotelu
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: kilka zewnętrznych stolików
  • miejsce przyjazne zwierzakom: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ Z ZAPROSZENIA ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Rating: 0 out of 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

RECENZJE STARSZE NIŻ TRZY LATA

Na kolację do Białej Róży wybraliśmy się podczas Restaurant Week – Fine Dining – jesień 2016

restauracja2-960x600

Dlaczego tam? Oczywiście przekonała nas recenzja w żółtym przewodniku Gaullt & Millau Polska, świetne opinie internautów i przede wszystkim bardzo ciekawie skomponowane festiwalowe menu.

bialarozarestweek

Czy było warto? O tak!

Na ulicy Straszewskiego zastaliśmy elegancki, wytworny ale nie onieśmielający lokal. Od samego początku wyczuwalna była cudowna, intymna atmosfera z nutą wysublimowania a jednocześnie pozwalająca na rozluźnienie i zapomnienie o codzienności. Lepszego połączenia nie mogliśmy sobie wymarzyć.

Przywitała nas i przez cały wieczór towarzyszyła w pełni profesjonalna obsługa. Nienarzucająca się ale stale służąca pomocą. Każde danie było nam bardzo dokładnie opisywane co sprawiło że kolacja okazała się ucztą dla wszystkich zmysłów.

  1. Halibut lub boczniak, chałka, burak, sos Aurora

Pierożki zarówno z rybą jak i grzybami były fantastyczne. Delikatne, sprężyste ciasto rozpływało się w ustach. Wielbiciele charakterystycznego smaku halibuta na pewno nie będą tym daniem rozczarowani. Chałka w postaci małych drobinek, soczysty burak oraz sos Aurora sprawiły, że staliśmy się świadkami a nawet uczestnikami absolutnej eksplozji smaków.

W wersji wegetariańskiej boczniaki dzięki swojemu lekko mięsnemu posmakowi godnie zastępowały rybę.

  1. Grillowane ozory cielęce lub pak choi, puree soczewicy, kasztany

Delikatne mięso w towarzystwie świetnego, aksamitnego puree z soczewicy, „tajemniczego” czarnego chipsa i kasztanów stanowiło bardzo smaczne danie.

Grillowany pak choi ciekawy w smaku ale zdecydowanie postawiliśmy na wersję mięsną.

  1. Bulion wołowy lub consomme z karczocha, suszone żółtko

Przy tym daniu pozazdrościłam Michałowi wersji dla mięsożerców.

Bulion wołowy –  wspaniały, intensywny – genialny. Być może trudno uwierzyć, że tymi słowami opisuję mięsny wywar, ale tak – bulion był obłędny! Każda kolejna łyżka udowadniała ogromny talent i perfekcjonizm kucharza.

Consomme z karczocha esencjonalne i bardzo smaczne, jak dla mnie odrobinę zbyt kwaśne.

W obu przypadkach suszone żółtko wspaniale komponowało się z jakże cudownym płynnym daniem.

  1. Bażant lub ser owczy, kremowe ziemniaki, oliwa truflowa, smardze

Wizualnie kucharz dopracował to danie w najmniejszym szczególe i zarazem rozpieścił nasze podniebienia. Wszystkie składniki były tak perfekcyjnie połączone, że bardzo trudno je osobno opisywać. Kęs po kęsie sprawiał, że danie stawało się naszym numerem jeden kolacji. Doskonale przyrządzone mięso bażanta, nieziemsko kremowe ziemniaki ze stopniowo uwalniającym się truflowym aromatem genialnie ze sobą współgrały.

W wersji wege sprężysty owczy ser równie pyszny.

  1. Wędzone mleko, borowik, pieczona cytryna, karmel

Podanie deseru było najbardziej oczekiwanym przeze mnie momentem i nie dlatego , że jestem łasuchem ale z powodu tak brawurowo dobranych składników.

Wygląd samego dania ciekawy, smak intrygujący. Chapeau bas dla Szefa Kuchni. Kremowe, rozpływające się w ustach wędzone mleko przełamane cudownym, lekko gorzkim smakiem cytryny i słodką, chrupiąca bezą sprawiły, że ten deser stał się nie mającą końca kulinarną podróżą. Pozostaje mi tylko napisać jedno: było warto.

Podsumowując. Idealne miejsce na spędzenie romantycznego wieczoru zarówno dla miłośników jak i amatorów sztuki. Sztuki na talerzach. Szczerze polecam.  /Marta* 

* wpis gościnny od koleżanki Marty 

IMG_4188

IMG_4187

IMG_4186

IMG_4184

IMG_4183

IMG_4185

IMG_4182

IMG_4181

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: