Jedzenie Kazimierz Kraków Kuchnia włoska Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Ogródek Pizza Pizzeria Restauracja

Trattoria Cyklop – KRAKÓW, ul. Bożego Ciała

Pewnego czerwcowego 2016 popołudnia wybraliśmy się coś zjeść na Kazik. Kto zna pizzerię Cyklop na ulicy Mikołajskiej (krótki opis tutaj) być może wie, że jakiś czas temu otworzył się też lokal o podobnej nazwie na krakowskim Kazimierzu.

Restauracja jest fajnie urządzona. Można zająć miejsce w jednej z dwóch mniejszych sal albo w ogródku. W tym ostatnim jest bardzo przyjemnie, są zwykłe stoliki z krzesłami,  są też duże kanapy z poduchami.

img_8958

img_8959

Chwilę po tym jak usiedliśmy zainteresowała się nami Pani z obsługi, a my zamówiliśmy przystawki i napoje na start. Zanim o przystawkach to jedno zdanie o czekadełku, które umila i ucisza burczące żołądki. Dostaliśmy dwie pszenne świeżo wypieczone bułeczki wraz z pastą oliwkową. Fajnie – lubię takie małe gratisiki.

Przystawki pojawiły się  po parunastu minutach:

  • szparagi z krewetkami podane z pomidorowymi bruschettami 25 PLN – owoce morza polane sosem, szparagi bez twardych części, pieczywo chrupiące i dzięki pomidorom z bazylią wyraziste;

img_8961

  • carpaccio wołowe z rukolą, parmezanem, sosem balsamicznym i chrupiącymi grzankami 25 PLN – w sumie standardowo podane, mięso aromatyczne i delikatnie bez żył – jest szansa, że była to rzeczywiście polędwica

img_8960

Dania główne składały się z dwóch kurczaków, myślałem też o steku albo burgerze, ale jak już wciągnąłem wołową przystawkę to zdecydowałem się na czikena.

  • pierś kurczaka nadziewana ricottą i pesto bazyliowym wraz z opiekanymi ziemniakami 27 PLN – dzięki przygotowaniu metodą sous vide (o czym powiedziała nam kelnerka – przy tym konkretnym daniu nie jest to zaznaczone w menu)  kurczak był bardzo delikatny, soczysty i lekki. Farsz w porządku – nie urzekł mnie jakoś specjalnie. Mistrzami na talerzu były natomiast ziemniaki. Proste danie, które łatwo można schrzanić. Często mimo opisania w karcie jako pieczone podawane są smażone – tutaj było tak jak trzeba. Owe ćwiartki ziemniaka smakowały jakby wyjęte były z ogniska, lekko twardawa skórka i nie do końca dopieczone środki – wystarczy szczypta soli żeby przenieść się myślami do czasów wyjmowania takich ziemniaków z ogniska i zajadania jak lekko ostygną. Warzywa przypominały zwykłe pakowane już gotowe i umyte zestawy takie jak spotykamy w marketach.

img_8962

img_8965

  • pierś z kurczaka w parmezanowej panierce podana z cytrynowym risotto wraz z rukolą i sosem vinegrette 25 PLN – mięso również bardzo delikatne, risotto cytrynowe kleiste, sos z dzbanuszka wraz z rukolą w pomarańczach pasował wyśmienicie do całego „zestawu”

img_8963

Najedliśmy się konkretnie, porcje były przyzwoite, obsługa uprzejma i dbająca o klienta – padło pytanie o nasze zadowolenie z kolacji. Nie wiem czy tam wrócę, ale faktem jest że w tym ogródku miło można spędzić czas.


  • www: http://trattoriacyklop.pl/
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa:
  • parking: publiczny przy ulicach obok, płatny pon – sb
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: dostępny

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 4
cena / jakość 3,5

OCENA KOŃCOWA:  3,7 / 5  (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: