Trattoria Cyklop – KRAKÓW, ul. Bożego Ciała

Pewnego czerwcowego 2016 popołudnia wybraliśmy się coś zjeść na Kazimierz. Kto zna pizzerię Cyklop na ulicy Mikołajskiej (krótki opis tutaj) może wie, a może i nie, że jakiś czas temu otworzył się też lokal o podobnej nazwie właśnie na krakowskim Kazimierzu.

Restauracja jest fajnie urządzona. Można zająć miejsce w jednej z dwóch mniejszych salek albo w ogródku. W tym ostatnim jest bardzo przyjemnie, są zwykłe stoliki z krzesłami,  są też duże kanapy z poduchami.

img_8958

img_8959

Chwilę po tym jak usiedliśmy zainteresowała się nami Pani z obsługi, a my zamówiliśmy przystawki i napoje na start. Zanim o przystawkach to jedno zdanie o czekadełku, które umila i ucisza burczące żołądki. Dostaliśmy dwie pszenne świeżo wypieczone bułeczki wraz z pastą oliwkową. Fajnie – lubię takie małe gratisiki.

Przystawki pojawiły się  po parunastu minutach:

  • szparagi z krewetkami podane z pomidorowymi bruschettami 25PLN – owoce morza polane sosem, szparagi bez twardych części, pieczywo chrupiące i dzięki pomidorom z bazylią wyraziste;

img_8961

  • carpaccio wołowe z rukolą, parmezanem, sosem balsamicznym i chrupiącymi grzankami 25PLN – w sumie standardowo podane, mięso aromatyczne i delikatnie bez żył – jest szansa, że była to rzeczywiście polędwica

img_8960

Dania główne składały się z dwóch kurczaków, myślałem też o steku albo burgerze, ale jak już wciągnąłem wołową przystawkę to zdecydowałem się na czikena.

  • pierś kurczaka nadziewana ricottą i pesto bazyliowym wraz z opiekanymi ziemniakami 27PLN – dzięki przygotowaniu metodą sous vide (o czym powiedziała nam kelnerka – przy tym konkretnym daniu nie jest to zaznaczone w menu)  kurczak był bardzo delikatny, soczysty i lekki. Farsz w porządku – nie urzekł mnie jakoś specjalnie. Mistrzami na talerzu były natomiast ziemniaki. Proste danie, które łatwo można schrzanić. Często mimo opisania w karcie jako pieczone podawane są smażone – tutaj było tak jak trzeba. Owe ćwiartki ziemniaka smakowały jakby wyjęte były z ogniska, lekko twardawa skórka i nie do końca dopieczone środki – wystarczy szczypta soli żeby przenieść się myślami do czasów wyjmowania takich ziemniaków z ogniska i zajadania jak lekko ostygną. Warzywa przypominały zwykłe pakowane już gotowe i umyte zestawy takie jak spotykamy w marketach.

img_8962

img_8965

  • pierś z kurczaka w parmezanowej panierce podana z cytrynowym risotto wraz z rukolą i sosem vinegrette 25PLN – mięso również bardzo delikatne, risotto cytrynowe kleiste, sos z dzbanuszka wraz z rukolą w pomarańczach pasował wyśmienicie do całego „zestawu”

img_8963

Najedliśmy się konkretnie, porcje były przyzwoite, obsługa uprzejma i dbająca o klienta – padło pytanie o nasze zadowolenie z kolacji. Nie wiem czy tam wrócę, ale faktem jest że w tym ogródku miło można spędzić czas.

http://trattoriacyklop.pl/

OCENY:

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 4
cena / jakość 3,5

SUMA 18,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Pizzeria Cyklop Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s