Pozytywne zaskoczenie – BYDGOSZCZ + niespodzianka z BORÓW TUCHOLSKICH

Temat mówi sam za siebie, więc bez zbędnych ceregieli czujcie się zaproszeni do ekspresowego zestawienia.

Ostatnia edycja: październik 2025


CZOSNEK I OLIWA

ul. Grudziądzka 33


O tym, że to będzie dobra kolacja wiedziałem od momentu przekroczenia drzwi. Super wystrój, natychmiastowa reakcja obsługi na moje pojawienie się bez rezerwacji i profesjonalne wyjaśnienie karty.

Zamówiony stek z łopatki z krokietem serowym z jalapeno i grillowanymi warzywami (115 PL) to było mistrzostwo w atrakcyjnej jak na ten rodzaj mięsa cenie. Jasne, że łopatka to nie polędwica – szczególnie pod kątem twardości, ale patrząc pod kątem bycia fit świrem ta opcja jest świetna w ramach dostarczenia ogranizmowi protein.

A ich własne chleby z oliwą – o wow! Dostaniecie w ramach czekadełka to ocenicie sami.

100% must visit! Nie żartuję.


LUIZJANA

ul. Długa 27


Tak jak do opisanego wyżej miejsca miałem zdecydowany plan żeby trafić, tak w Luizjanie zjawiłem się spontanicznie zachęcony banerami o kreolskim jedzeniu.

W równie miłym lokalu znajdziecie nowoorleańskie potrawy z wyczuwalnymi nutami Karaibów, Francji czy Afryki.

Jambalaya z chorizo i kurakiem w aromatycznym pomidorowym sosie oraz rześką sałatką z pomarańczami (49 PLN) charakteryzowała się wyrazistością i idealną pikanterią.

Super miejsce. Idźcie – nie pożałujecie.


BAGIETA KREWETA

ul. Długa 43


W wagonie tramwajowym w samym sercu Rynku dostaniecie krewetkowe różności, które możecie skonsumować w środku lub zabrać ze sobą na wynos. Ja skorzystałem z opcji numer 2, bo w środku panował straszny zaduch i zbyt intensywny zapach gorącego oleju.

Testowana bagietka z 10cioma! krewetkami w cenie 25 PLN była bardziej niż satysfakcjonująca. Skorupiaki przyrządzone perfekto sprężyście, ale ich smak przyćmiewała zbyt duża ilość remulady – polecam poprosić połowę sosu.


MOŻE RYBA – FISH & CHIPS

ul. Gdańska 39


Wow co ten gość tu robi się w głowie nie mieści. Ryby z frytkami, burgery, boxy. Wszystko świeże i przepyszne.

Panierowany dorsz w burgerze z sałatą, pomidorem i cebulami (32 PLN) był sztosem nad sztosy. Świetna ryba, dobra nieociekająca tłuszczem paniera, świeże warzywa i pasujący majonezowy sos aioli.

Uczciwy i godny polecenia streetfood. Nie zastanawiajcie się długo.


RESTAURACJA AGA

Zapora, Rytel


Co tu robi miejsce oddalone o prawie dwie godziny drogi z Bydgoszczy? Po prostu musiałem je tu wrzucić na wypadek jeśli ktoś z czytających będzie w Borach Tucholskich.

Aga to rodzinna restauracja specjalizująca się w pstrągach. Jest ich kilka odmian, ja poprosiłem smażonego pstrąga z cebulą (13 PLN / 100g), który wraz z zestawem surówek wyszedł około 55 ziko. Jak nie lubię bawić się z ośćmi to był kulinarny top!

A na deser pierogi z mięsem (25 PLN) i życie jest piękniejsze.

Będąc na rejonach koniecznie tam podjedźcie. Podziękujecie później.

Opisane miejscówki, zaznaczone są na mapie poniżej.

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek