Temat mówi sam za siebie, więc bez zbędnych ceregieli czujcie się zaproszeni do ekspresowego zestawienia.
Ostatnia edycja: październik 2025
SPIS TREŚCI (kliknij aby przejść do opisu)
CZOSNEK I OLIWA
ul. Grudziądzka 33

O tym, że to będzie dobra kolacja wiedziałem od momentu przekroczenia drzwi. Super wystrój, natychmiastowa reakcja obsługi na moje pojawienie się bez rezerwacji i profesjonalne wyjaśnienie karty.
Zamówiony stek z łopatki z krokietem serowym z jalapeno i grillowanymi warzywami (115 PL) to było mistrzostwo w atrakcyjnej jak na ten rodzaj mięsa cenie. Jasne, że łopatka to nie polędwica – szczególnie pod kątem twardości, ale patrząc pod kątem bycia fit świrem ta opcja jest świetna w ramach dostarczenia ogranizmowi protein.
A ich własne chleby z oliwą – o wow! Dostaniecie w ramach czekadełka to ocenicie sami.



100% must visit! Nie żartuję.
LUIZJANA
ul. Długa 27

Tak jak do opisanego wyżej miejsca miałem zdecydowany plan żeby trafić, tak w Luizjanie zjawiłem się spontanicznie zachęcony banerami o kreolskim jedzeniu.
W równie miłym lokalu znajdziecie nowoorleańskie potrawy z wyczuwalnymi nutami Karaibów, Francji czy Afryki.
Jambalaya z chorizo i kurakiem w aromatycznym pomidorowym sosie oraz rześką sałatką z pomarańczami (49 PLN) charakteryzowała się wyrazistością i idealną pikanterią.

Super miejsce. Idźcie – nie pożałujecie.
BAGIETA KREWETA
ul. Długa 43


W wagonie tramwajowym w samym sercu Rynku dostaniecie krewetkowe różności, które możecie skonsumować w środku lub zabrać ze sobą na wynos. Ja skorzystałem z opcji numer 2, bo w środku panował straszny zaduch i zbyt intensywny zapach gorącego oleju.
Testowana bagietka z 10cioma! krewetkami w cenie 25 PLN była bardziej niż satysfakcjonująca. Skorupiaki przyrządzone perfekto sprężyście, ale ich smak przyćmiewała zbyt duża ilość remulady – polecam poprosić połowę sosu.

MOŻE RYBA – FISH & CHIPS
ul. Gdańska 39

Wow co ten gość tu robi się w głowie nie mieści. Ryby z frytkami, burgery, boxy. Wszystko świeże i przepyszne.
Panierowany dorsz w burgerze z sałatą, pomidorem i cebulami (32 PLN) był sztosem nad sztosy. Świetna ryba, dobra nieociekająca tłuszczem paniera, świeże warzywa i pasujący majonezowy sos aioli.

Uczciwy i godny polecenia streetfood. Nie zastanawiajcie się długo.
RESTAURACJA AGA
Zapora, Rytel

Co tu robi miejsce oddalone o prawie dwie godziny drogi z Bydgoszczy? Po prostu musiałem je tu wrzucić na wypadek jeśli ktoś z czytających będzie w Borach Tucholskich.
Aga to rodzinna restauracja specjalizująca się w pstrągach. Jest ich kilka odmian, ja poprosiłem smażonego pstrąga z cebulą (13 PLN / 100g), który wraz z zestawem surówek wyszedł około 55 ziko. Jak nie lubię bawić się z ośćmi to był kulinarny top!
A na deser pierogi z mięsem (25 PLN) i życie jest piękniejsze.


Będąc na rejonach koniecznie tam podjedźcie. Podziękujecie później.
Opisane miejscówki, zaznaczone są na mapie poniżej.





Dodaj komentarz