Poniżej znajdziecie gastro-podsumowanie monachijskich tripów w sierpniu 2023 i 2024.
Zainteresowanych zapraszam do lektury.
Viktualienmarkt
Miejsce, które tętni życiem cały dzień. Znajdziecie tu stoiska z serami, szynkami, przetworami i rękodziełami. W wielu sklepach z mięsnymi smakołykami, wyroby dostaniecie również na ciepło do ręki.



Jednym z takich rarytasów jest Leberkase czyli uczciwy kawał drobnozmielonej paszteto – pieczeni zamkniętej w świeżutkiej bułce.
Ceny 2,50 – 3,50 Euro w zależności od lokalizacji.

Schmalznudel – Cafe Frischhut
Jedno z najczęściej wspominanych w przewodnikach miejsc, gdzie dostaniecie coś a’la pączek w kształcie opony – usmażony na smalcu!
Nie jest to wypiek wybitny, ale uważam, że w kwocie niecałych 3 Euro warty spróbowania.

Hofbrauhaus am Platz
O jezusicku ileż tu ludzi, jaki tłok i harmider. Budynek w którym mieści się sporych rozmiarów browar jest z roku 1589!
Mimo wielu sal, w godzinach szczytu możecie mieć problem ze znalezieniem miejsca. W środku są podłużne ławy przy których siedzą całe rodziny lub ekipy znajonych – ja się po prostu do kogoś dosiadłem. Menu to ukłon w stronę dań kuchni bawarskiej.
Ceny są jak najbardziej do przełknięcia.
Zjadłem tu odrobinę suchą grillowaną pierś z warzywnym ragout oraz wybitnymi pieczonymi ziemniakami przekładanymi kremową śmietaną (16 Euro).



Schneider Brauhaus Munich
Kolejna należąca do browaru, dużych rozmiarów bawarska restauracja. W porównaniu do poprzedniej, w karcie zaobserwowałem mniej niemieckich szlagierów, co jednak nie znaczy iż menu nie jest interesujące. Ceny są jednak o kilka euro wyższe niż w browarze opisanym akapit wyżej.
Gości obsługują miłe panie w sile wieku.
Skusiłem się tutaj na smacznego i sycącego domowego burgera z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką (19 Euro).

Augustiner Keller
Takiego potężnego letniego ogródka nie widziałem chyba nigdy. Piwa z własnego browaru sprzedają tu tylko w jedynym słusznym rozmiarze, czyli litrowe. Dla stroniących od alko znajdą się również wersje bez procentów oraz softy.
Jedzenie na ogródku działa na zasadach samoobsługi. Podchodzicie do poszczególnych okienek i prosicie o to na co macie ochotę. Płacicie przy jednej z wielu kas. Kuchnia typowo bawarska, jest kilka opcji vege.



Grosswirt
Restaurację odwiedziliśmy dwukrotnie w przerwach lunchowych. W zagmatwanej karcie znajdują się dania typowe dla kuchni niemieckiej.
Kwoty które trzeba wyłożyć, zależą od tego w jaki dzień i godzinę przychodzicie. Ceny lunchy wahają się w granicach 11-15 euro, mięsne pozycje porą kolacyjną to wydatek 17 – 30 euro.









Hans im Gluck
Popularna sieć niemieckich burgerowni. Wyróżnia ich niebanalny leśny wystrój, rozbudowane burgerowe menu (również vegan i vege) oraz świetne domowe sosy.
Bugsy nie są nadzwyczajne, ale jak najbardziej zasługują na szkolną czwórkę. Najtańszy startuje od 10 euro. Jeśli dodacie drugie tyle, dostaniecie frytki oraz dowolnie wybrany koktajl.

Szersza recka po kliknięciu w obrazek poniżej.
Nordsee
Niemiecka sieciówka serwująca ryby i owoce morza. Zarówno w formie kanapek do ręki, jak i pełnoprawnych dań, których konsumpcji możecie dokonać na siedząco przy stolikach.
Testowałem kanapki z krewetkami oraz matjasem. Obie w świeżych bułkach, obie smaczne.







Dodaj komentarz