Do Chorwacji jeżdżę co jakiś czas już od wielu lat. Kocham ją za piękną pogodę i wygodny, acz długi dojazd autem.
Poniżej znajdziecie kilka odwiedzonych punktów w trakcie wakacji we wrześniu 2023-ego roku.
Miłej lektury.
TROGIR
Calebotta Wine bar & Restaurant
Pierwsza odwiedzona na wyjeździe restauracja w centrum i pierwszy fail.
Risotto truflowe (18 Euro) pyszne, lecz trzy sztuki śmierdzących dawno nie czyszczonym grillem kalmarów z tanimi oliwkami i dalmatians chard w cenie 25 Euro to rozbój w biały dzień.
Szkoda kasy – typowy tourist trap.


Konoba TRS
Trogirski finedining odznaczony przez Michelin. Nie uświadczycie tu setu degustacyjnego – pozycje zamawia się z karty. Menu znajdziecie tutaj.
Wszystko czego próbowaliśmy smakowało perfekcyjnie, wielopłaszczyznowo i lokalnie. Zamówione kieliszki chorwackiego wina parowały się z talerzami perfekcyjnie.
Na osobę trzeba liczyć około 80-100 Euro, ale dania są warte każdego centa.





Tunaholic Fish Bar
Ten rodzinny bar rybny działa w największych chorwackich kurortach. Dostaniecie tu rybne burgery i kanapki, a stroniącym od węgli polecają się ryżowo – rybne bowle. Oprócz nich sałatki i fish and chips.
Spróbowaliśmy burgera z rekinem (11 Euro) oraz smażone filety z sardynek z frytkami (9 Euro). Smak tego pierwszego był niemalże niewyczuwalny, sardynki smakowały o wiele lepiej.
Nie jest to fast food wybitny, ale na szybką, komfortową przekąskę jak najbardziej godny polecenia.


Fast Food Tasty Bites
Ta fastfoodowa budka nie jest łatwa do znalezienia (zaznaczyliśmy ją na mapce na samym dole tego postu), jednak warto jej poszukać, bo jeśli do niej dotrzecie, to nie będziecie zawiedzeni.
Poniżej widzicie ogromny zestaw grillowanych mięs z karbowanymi, mrożonymi frytkami, banalną sałatką, ajwarem i świeżą bułeczką. Wszystko w cenie 11 Euro –
Świeżo, bardzo apetycznie, uczciwie i mega sycąco.

TROGIR / OKRUG GORNJI
Restoran Vagabundo
A tutaj mamy jedną z najuczciwszych restauracji w rejonach Trogiru.
Spróbowaliśmy risotto z atramentem z kałamarnicy i tymi właśnie skorupiakami (15 Euro), premium burgera z frytkami (12 Euro), stek z tuńczyka z frytkami z parmezanem (18 Euro) oraz ośmiornicę z grilla z toną pieczonych ziemniaczków (22 Euro)
Porcje są ogromne, a dania apetyczne. Restaurację polecamy zarówno na obiad jak i kolację. P.S. Koktajle też mają bardzo spoko.




SPLIT
Zlatna Ribica
Krótkie menu, długie kolejki w oczekiwaniu na stolik, smażone owoce morza i rybki, niezbyt ładny środek. Tyle i aż tyle.
Ale nic więcej nie trzeba, bo kalmary (15 Euro) robią mega robotę. Jeśli lubicie sardynki (10 Euro), te również Wam posmakują. Niezdecydowanym poleca się miks jednych i drugich (12 Euro). Do tego frytki (3,5o Euro) i półlitrowe lokalne piwo (3,50 Euro).
Oto definicja szczęścia.



Opisane miejscówki, zaznaczone są na mapie poniżej.





Dodaj komentarz