W zależności od klasy danej restauracji oraz oferowanego menu, ceny są bardzo zróżnicowane. Jeśli nie jest zaznaczone inaczej powinniście mieć świadomość, iż do podanych kwot za osobę musicie doliczyć serwis (10 – 15%), alkohol oraz ciepłe / zimne napoje. Niektóre restauracje oferują bufet ze słonymi / słodkimi przekąskami. Również i w takim przypadku należy się liczyć z dodatkowymi kilkudziesięcioma złotymi więcej od persony.
Większość wigilijnych setów składa się z przystawki (bądź przystawek serwowanych wieloporcjowo), zupy, dania głównego oraz deseru.
W większości miejsc nie będzie problemu z zamianami dań / produktów na inne, a Wasze indywidualne preferencje na pewno zostaną wysłuchane. Wobec powyższego, podlinkowane oferty traktujcie jako przykładowe.
Restauracje wylistowaliśmy w kolejności alfabetycznej. W zestawieniu najdziecie zarówno ekskluzywne, jak i luźniejsze miejscówki. Mapa na samym dole pomoże Wam w lokalizacji dokładnych adresów. Zdajemy sobie sprawę iż lista jest niepełna, więc zapewne co jakiś czas będą robione dopiski.
P.S. I na koniec najważniejsze – to nie jest wpis sponsorowany i żadna restauracja nie zapłaciła aby się w nim znaleźć. Wylistowane restauracje są miejscami które znamy, o których mamy dobre zdanie i które chociaż raz do tej pory odwiedziliśmy.
a’Bracciate Pasta & Wine
Pięknie urządzone wnętrza, świetne składniki, miła obsługa. Mimo iż a’Bracciate to kwintesencja włoskiej kuchni, menu wigilijne jest w pełni polskie.
- cena za osobę: trzy opcje 159, 179, 199,- (w cenie kompot z suszu oraz kieliszek wina)
- kontakt / link do oferty: klik
- ich facebook
- recenzja na blogu: klik
Albertina Restaurant & Wine
Albertina to nie tylko wysublimowania i elegancka kuchnia fine-dining, lecz również winiarnia z samoobsługowym dyspenserem 32 win. Grupy do 10 osób obsługiwane są a’la carte, powyżej tej ilości należy umówić się na konkretne menu. Do zestawów sommelier zarekomenduje odpowiednie wina.
- cena za osobę: pięć opcji 150, 170, 190, 210, 230,- (napoje płatne dodatkowo)
- kontakt / link do oferty: artur.bien@albertinarestaurant.pl
- recenzja na blogu: brak
Baster
W zeszłorocznej edycji Restaurant Week, głosami czytelników zgarnęła pierwsze miejsce w Krakowie. Produkują własne piwo, a ich karta to miks polskich i włoskich potraw. W internetach piszą o nich dużo dobrego.
- cena za osobę: dwie opcje 125 i 160,- (w cenie woda, kompot z suszu)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: brak
Błonia Bistro
Restauracyjne bistro tuż przy Błoniach. Sezonowość, proste smaki z odrobiną wariacji. Trzy strefy: rodzinna, kameralna i relaksu pozwolą każdemu z gości znaleźć najlepsze dla siebie miejsce.
- cena za osobę: trzy opcje 159 – 219,- (napoje dodatkowo płatne)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Fiorentina
Elegancka i gustowna restauracja jako jedyna w Krakowie serwuje steki po florencku. Menu jest sezonowe, a dania kuchni polskiej bazują na świeżych i nieprzetworzonych lokalnych produktach. Są piękne nie tylko wizualnie, lecz również smakowo. Obsługa to kwintesencja profesjonalizmu, a wystrój zwala z nóg.
- cena za osobę: jedna opcja 350,- (napoje płatne dodatkowo)
- kontakt / link do oferty: rezerwacje@fiorentina.com
- recenzja na blogu: klik
Folga
Folga jest miejscem wykwintnym, ale dzięki pracującej tam ekipie nie powodującym skrępowania. Została stworzona w duchu idei współdzielenia posiłków z najlepszych możliwych składników – od ryb, przez rzadkie gatunki owoców morza z całego basenu Morza Śródziemnego, wyjątkowe mięsa, aż do przypraw.
- cena za osobę: do wyboru menu tradycyjne lub nowoczesne, kilka opcji od 170 do 370,- (woda w cenie)
- kontakt / link do oferty: restauracja@folgakrakow.pl
- recenzja na blogu: klik
Forty Kleparz
Restauracja za dnia, a klub porą wieczorową znajdują się w jednym z najpotężniejszych fortów rdzenia twierdzy krakowskiej. Magię tego miejsca czuć od wjazdu na spory dziedziniec. Konkretne mury, czerwona cegła, miły dla oka ogródek i oranżeria, interesująca kuchnia.
- cena za osobę: do wyboru kolacja serwowana lub bufetowa – kwoty NETTO w zależności od pakietu od 110 – 150,- (w cenie woda)
- kontakt / link do oferty: rezerwacje@fortykleparz.pl
- recenzja na blogu: klik
Gąska
Ciepłe wnętrza, świetne polskie dania, miła obsługa i przyjazna atmosfera. Zlokalizowana w Podgórzu uczciwa i satysfakcjonująca kuchnia.
- cena za osobę: nie ma gotowych zestawów, goście tworzą ofertę ze specjalnego świątecznego menu i poszczególne pozycje sumuje się. Do wybranych dań można zamówić zimną płytę w dwóch wersjach 25 i 45 złotych, otwarty bar z napojami zimnymi i ciepłymi 25,- oraz bufet słodki 15,-
- kontakt / link do oferty: manager@gaskarestauracja.pl
- recenzja na blogu: klik
Kluska na Placu
Świeżynka na kulinarnej mapie Krakowa. Kuchnia polska, a konkretnie śląska. Kluski, rolady, modra kapusta, ale nie tylko, gdyż w karcie są również ogólnopolskie szlagiery.
- cena za osobę: 115, 130, 150,- (w cenie nie cztery, lecz trzy wybrane dania + kawa, herbata, woda i kompot) dodatkowo możliwość zamówienia bufetu ciepłego i zimnego – około 80,- za obydwa
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Mozaika Resto Bar
Różnorodna kuchnia, miła atmosfera, bardzo ładna sala klubowa. Lokalizacja poza centrum przy „wylocie” na Warszawę. Parking gratis, a na miejscu możecie nawet zorganizować rzutnik i zrobić dla gości prezentację z domowych lub prywatnych imprez.
- cena za osobę: trzy opcje: 130, 140, 170,- (w cenie herbata, kawa, woda, kompot)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Muhabbet Bar Cafe
Kto nie zna ich wyśmienitych tureckich śniadań? I wegetariańskich chlebków wypełnionych różnorakim dobrem. Ich ciepłe wrapy i mezze w połączeniu z tureckimi alko i nie alko napojami rozweselą każdy zimowy wieczór. Restauracja ma dwa ogródki, a porą świąteczną możecie u nich wynająć całą powierzchnię lub kilka stolików. Nie mają typowej oferty świątecznej, ale wszystko jest do ustalenia, gdyż są otwarci na każde propozycje.
- cena za osobę: będziecie w stanie zmieścić się w około 100,- wszystko zależy od napojów i wybranych pozycji z karty
- kontakt / link do oferty: nie ma z góry ustalonej oferty, ale są w stanie przygotować wszystko pod konkretne zamówienie, kontakt przez social media albo telefonicznie
- recenzja na blogu: klik
Nami Beef & Reef
Nami to ekskluzywna azjatycka restauracja z przepięknymi wnętrzami i ogromnym akwarium. Serwują sushi oraz dania z grilla robatayaki. Ofertę skonstruowano w formie talerzyków, które trafiają na środek stołu celem wspólnego się nimi dzielenia. Owoce morza, sushi, mięsa, warzywa, desery – wszystko jest obłędne i pachnące ogniem. Oprócz ustalonego menu można się umówić na Wigilię w formie omakase.
- cena za osobę: 330,- (w cenie powitalny drink, kawa / herbata, woda)
- kontakt / link do oferty: nami@namirestaurant.pl
- recenzja na blogu: klik
Pimiento
Pimiento to bezapelacyjnie najlepszy steakhouse w Krakowie w którym wielokrotnie mieliśmy okazję jeść steki. Serwują wołowinę argentyńską, japońską (jako jedyni w Krk mają Kobe) oraz amerykańską, owoce morza i świetne dodatki i sosy. Atmosfera jest wybitna, a o klimat dba doskonale wyszkolona, uprzejma i profesjonalna obsługa.
- cena za osobę: w zależności od rodzaju wybranego mięsa ceny za osobę 255 – 590,- za wybranego steka + podane wieloporcjowo przystawki, desery oraz dodatki (w cenie kawa / herbata i woda)
- kontakt / link do oferty: pimiento@pimiento.pl
- recenzja na blogu: klik
Scandale Royal / Le Scandale Garden
Jedna w Starym Mieście, a druga na Kazimierzu. Koktajl bar i restauracja – obydwa miejsca z komfortowymi i eleganckimi wnętrzami oraz interesującą kuchnią. W zależności od ilości osób posiedzenie świąteczne może się odbywać w formie bufetowej oraz kolacji serwowanej.
- cena za osobę: kolacja serwowana do 20os. 90 – 130,- / bufet 110 – 160,- (pakiety nie zawierają napojów, istnieje możliwość wykupienia w formie bufetu)
- kontakt / link do oferty: menu serwowane / bufetowe
- recenzja na blogu: klik
Starka
Restauracja oferuje kuchnię polską z domowymi akcentami, w których nie brakuje eleganckiej finezji. W karcie znajdziecie szlagiery jak golonka, pierogi, bigos, barszcz z krokietem i wiele, wiele innych. Wystrój relatywnie małego lokalu przywodzi na myśl międzywojenny Kazimierz z jakim spotkałem się w filmach.
- cena za osobę: dwie opcje 185 i 205,- (w cenie domowy grzaniec, woda, kawa / herbata)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Szara Gęś w kuchni
Zlokalizowana w sercu krakowskiego Rynku polska kuchnia w unikalnych kompozycjach. Fantastyczne, łapiące za serca wnętrza zabytkowej kamienicy. Sezonowe produkty najwyższej jakości. Szyk i elegancja.
- cena za osobę: dwie opcje: dwie opcje 230 i 285,- (napoje płatne dodatkowo)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Śmietanka Towarzyska Resto & Cafe
Kameralna restauracja w Podgórzu – mix klasycznych receptur i nowoczesnych akcentów.
- cena za osobę: dwie opcje: dwie opcje 159 i 190,- (w cenie kompot / woda / kawa / herbata )
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Wierzynek
Elegancka restauracja tuż obok przytoczonej powyżej. Piękne wnętrza i świetna obsługa. Warto sprawdzić.
- cena za osobę: 4 opcje 255 – 375,- (w cenie woda / kompot z suszu, kawa / herbata)
- kontakt / link do oferty: klik
- recenzja na blogu: klik
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.
Cześć, dzięki za listę, super przygotowana i opisana! A kojarzysz możesz Willę Fryderyka na Kazimierza Wielkiego? Bo mamy w tym roku właśnie tam wigilię i nie wiem czego się spodziewać 😉
PolubieniePolubienie
Kojarzę, ale tam nigdy nie zawitałem
PolubieniePolubienie
Super przydało się – jesteśmy po kolacji w Foldze dzięki 😘
PolubieniePolubienie