Jedzenie Kraków Kuchnia grecka Restauracja Stare miasto

Filo greckie bistro – KRAKÓW, ul. Świętego Tomasza

Jeszcze niedawno na ulicy Świętego Tomasza 30 działał Olif. Spróbowałem go jeden jedyny raz w… ostatni dzień działalności. Zamówiłem wtedy kilka pozycji i po ich spróbowaniu na Plantach, a później w czeluściach domowych trzymałem kciuki aby powrócił.

Tak też się stało. Wrócił, lecz w nieco zmienionej formie. Nie jako kolorystycznie oczojebny grecki streetfoodowy cloud kitchen, lecz restauracja Filo z menu hołdującym ucztowaniu i dzieleniu strawą. Dania otrzymujemy na środek stołu w jednym czasie. Bez pośpiechu i w spokoju (siga – siga). Tak po prostu, po Grecku.

Tuż przy wejściu po lewej stronie, znajduje się otwarta na gości kuchnia. Miejsca siedzące są zarówno w tej jak i następnej sali. Klimatyzowany lokal utrzymany jest w stonowanej kolorystyce. Grzeczne zwierzaki są mile widziane i mogą liczyć na miskę wody. Kącika dla dzieci nie przyuważyłem, ale nie ma co się oszukiwać – miejscówka do dużych nie należy. Od razu napiszę o minusie – stoliki ustawione są bardzo blisko siebie, więc nie liczcie na prywatność.

Filo proponuje gościom dwie karty:

  1. Od wtorku do piątku od 13-17-tej skróconą dzienną. Znajdziecie tutaj dwa dania główne i kilka dodatków oraz jeden deser;
  2. Po godzinie 17-tej oraz w weekendy wieczorową z o wiele szerszym niż obiadowa asortymentem. Obydwie podejrzycie tutaj.

W połowie lipca 2021 wybraliśmy się wraz z koleżanką P. do Filo na testy karty dziennej.

Ucztowanie rozpoczęliśmy od specjałów z tablicy. Fava to inaczej pasta z łuskanego grochu. Jedną z nich połączono z czerwoną cebulą oraz pomidorami

… kolejną, z bezbłędną, słodką karmelizowaną cebulką z kaparami i szczypiorem.

Fawy charakteryzują się nieskazitelną kremowością oraz dodatkiem wybornej oliwy. Wraz z nimi serwuje się kawałek cytryny oraz przepyszne domowe pieczywo. Cena każdej to 24 złote. Drugą bierzcie w ciemno!

W ramach dania głównego postanowiliśmy spróbować dwóch znajdujących się w karcie opcji.

Karkówkę na szpadzie (dwa szaszłyki) serwuje się z miękkimi, pieczonymi kawałkami ziemniaków oraz greckim jogurtem z pikantną nutką chili (24 PLN). Dzięki uważnemu grillowaniu, mięso jest soczyste, a przez dobrane w punkt przyprawy charakterne w smaku.

Opcja wege to podana wraz z pestkami granatu i pomarańczy sałatka z grillowanego fenkuła (22 PLN). Zielenina spoczywa na wyrabianym na miejscu hummusie, a do wylizania talerza (nie krępujcie się!) podaje się domowy, ugrillowany chleb. Bardzo w porządku, nic dodać nic ująć.


Jedzeniowe opcje menu wieczornego podzielone są na cztery sekcje: warzywa, ryby, mięsa i dodatki. Tej karty spróbowaliśmy początkiem lipca 2021.

  • WARZYWA: Sałatka. Grilowana cykoria, pestki granatu, piklowana cukinia z ziarnami kopru włoskiego, prażone migdały, przyrządzony dwojako kalafior: pieczony oraz w formie skordiali czyli ultralekkiej pasty – kremu (23 PLN). Danie smaczne i rześkie.
  • RYBY: Niebiańsko miękki kalmar. Arcydelikatny hummus z wędzoną oliwą, bergamotką i kaparami oraz prażonymi włoskimi orzechami (31 PLN). Danie w połączeniu z wypiekanym na miejscu pieczywem jest strzałem nie w dziesiątkę, a dwudziestkę! Tylko tak szczerze nie pamiętam czy owo pieczywo dostaliśmy do hummusu czy jednak do pokazanych niżej „cacyków”.
  • DODATKI: Przygotowane na najwyższej jakości oryginalnym greckim jogurcie turbogęste tzatziki z selerem naciowym, świeżym ogórkiem, oliwą oraz szczyptą chili (15 PLN) – wyborne!
  • MIĘSO: Pachnące na kilka metrów kofty wołowe. Jogurt z miętą, prażone pistacje z chili i kuminem, plaster grillowanej cytryny (35 PLN). Cóż tu dużo pisać – tak proszę Państwa wygląda około 250 gram mięsnego szczęścia. Taką wołowinę wielbię całym sercem.
  • DODATKI: Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku o super smacznym miąższu soczyście przyprawione smażone ziemniaczki z kozim serem (12 PLN). Tak jak wcześniej w Olifie, tak i tutaj skradły mi serce. Porcja konkret spokojnie na dwie, albo nawet i trzy osoby.

To co może przejdę do negatywów? Dziękuję skończyłem. Takowych się nie dopatrzyłem.

No bo do czego się tu przyczepić skoro wszystkie podane na miłej dla oka zastawie dania przygotowywane są z ogromną dbałością o detale i z najlepszych składników?

Jak znaleźć jakikolwiek minus obsługi, gdy już od przekroczenia progu czujecie się jak w resto u znajomych?

Skąd czerpać pomysły na negatywy skoro kelnerzy doskonale wiedzą co sprzedają gościom i są szczerze, acz nienachalnie zainteresowani opinią zwrotną zarówno w trakcie jak i po skończeniu konsumpcji?

Nie wiem czy jest to najlepsza grecka kuchnia w Krakowie. Na pewno zgoła inna niż fastfoodowy Pitagiros, bardziej pomysłowa niż Real Greek i o niebo efektowniejsza niż w Minoas.

Filo jest super. Dawno nie byłem w miejscu w którym dosłownie wszystkie próbowanie dania ujęły mnie za serce. Polecam to miejsce każdemu lubującemu się w tych smakach.


  • www: https://www.facebook.com/FILOkrakow
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: tak dostępna karta obiadowa
  • parking: publiczny płatny poza strefą Rynku
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: kilka stolików przed lokalem na chodniku
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3- (porcje są szeringowe, nie ma szans żeby którymkolwiek jednym daniem najadła się kobieta czy mężczyzna – wg menu powinno się zamówić dwa-trzech dań na osobę)
smak 5
obsługa 4
cena / jakość 5

OCENA KOŃCOWA:  4,1 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Rating: 4 out of 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

4 komentarze

  1. Jedzenie rzeczywiście rewelacyjne, zgadzam się, ale porcje są niesatysfakcjonujące i nawet przy średnim głodzie należy zamówić 2-3 dania na osobę, a to z napojami już robi kwotę. Nie piszę tego in minus (bo rozumiem koncept szeringu jedzenia) lecz informacyjnie dla tych co to przeczytają żeby się nie zdziwili.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: