Bistro Jedzenie Kraków Kuchnia polska Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Ogródek Z dziećmi Zabłocie

To jeden z tych lokali w których czujesz się po prostu dobrze – Emalia – KRAKÓW, ul. Tadeusza Romanowicza

W kwietniu 2021 ze swojego sklepu oraz wynosowego menu Emalia sprezentowała nam kilka dobroci.

Zabłociańską restaurację znam jeszcze sprzed pandemicznych czasów, gdyż kilkukrotnie z ludźmi z roboty wyskakiwałem do nich w przerwie obiadowej na kanapkę lub lancz. Trzy takie wizyty znajdziecie kilka akapitów niżej.

W tych ciężkich covidowych czasach Emalia nie składa broni i wychodzi na przeciw potrzebom gości oferując sporo dobra na wynos. Pełne menu dostępne jest tutaj – na podlinkowanej stronie zapoznacie się z tajnikami karty i jeśli coś się do Was uśmiechnie to za kilkoma kliknięciami myszki możecie zamówić wprost do domu lub biura.

Poniżej prezentujemy ledwie wycinek ich oferty:

  • sałatka z rostbefem, rukolą, pomidorami koktajlowymi, parmezanem, granatem i musztardowo-czosnkowym winegretem (31 PLN)
  • tatar z polędwicy wołowej z szalotką, grzybami leśnymi, żółtkiem, kaparami, musztardą francuską, oliwą truflową, kiszony, ogórkiem i masłem z anchois (31 PLN)
  • kurczak zagrodowy z buraczanym kaszotto i stepowym borowikiem (33 PLN)
  • domowe pappardelle z kaczką z demi-glace i czerwonym winem, rozmarynem, pietruszką i płatkami parmezanu (29 PLN)

W ramach deseru można wciągnąć taką oto kruchą tartaletkę z kremem patissiere i owocami (14 PLN)…

… lub sernik o kruchym, ciasteczkowym spodzie na serku philadelphia i 18% śmietanie (12 PLN)

W ofercie znajdziecie również mnóstwo gotowców …

… które tylko czekają, aby je dodać na przykład do jednego z wytwarzanych w restauracji świeżych makaronów (na zdjęciu 500g porcja spaghetti w cenie 15 PLN) …

… lub wypiekanego na miejscu pieczywa (w ofercie znajdziecie: chleby pszenne, gryczane, żytnie na zakwasach, bagietki i chałki).

Emaliowa ekipa robi co może, aby mimo pandemicznych przeciwności losu utrzymać się na powierzchni. Zajrzyjcie do ich sklepu, coś na pewno Wam się spodoba.

Jeśli macie jeszcze chwilkę zapraszam do lektury kilku recenzji z początków 2019-tego poniżej.

 

 


Kilka miejsc z rejonów Zabłocia mamy już opisanych (klik). Kolejnym które zasiliło nasze blogowe czeluści jest Emalia gdzie zjecie zarówno śniadania, lunche jak i kolacje. 

W lokalu serwowane są potrawy wegetariańskie oraz mięso. Pełne menu tutaj

Byłem u nich kilka razy, zawsze w porze obiadu. Testowałem zarówno oferty lunchowe (zupa + drugie danie za 19 zeta) jak i pozycje a’la carte. Zapraszam do małego podsumowania poniżej. 

Przykładowy zestaw lunchowy ze stycznia 2019 przedstawiał się następująco:

  • zupa ogórkowa z ryżem – gorąca, poprawnie zabielona, ale kurcze mogłoby jej być jedną chochlę więcej – jest bardzo smaczna i zbyt szybko znika 😉

img_9100

  • filet z dorsza w śmietanowym sosie z tłuczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą. Doprawiona rybka w nietłustej panierce, świetna kapucha oraz mięciutkie i pachnące ziemniory to przepis na udany piątkowy obiad. 

img_9101


W lutym 2019 wraz z J. wyskoczyliśmy na szybki diner.

W trakcie naszego lunchu zajęty był każdy stolik, a mimo to nasze zamówienia dostaliśmy po 25 minutach. Zarówno kanapka jak i hambugs trafiły w nasze gusta.

img_1284

  • wołowy burger z bekonem, cheddarem, sałatą, pomidorem, domowymi piklami oraz sosami bbq i majo (32 PLN). Bugs nie reprezentował jakości krakowskiego podium, ale mimo wszystko zjadłem go ze smakiem. Jeśli mógłbym coś w nim poprawić, to byłaby to średnia w smaku, sztucznie smakująca bułka.
  • kanapka z szarpaną wieprzowiną, serem, sosem tatarskim, majonezem i sałatką z czerwonej kapusty (27 PLN). Idealny, miękki chleb doskonale pasował do tego co dzierżył we wnętrzu – soczystej i bardzo wyraźnej wieprzowiny.

W cenie zawarty jest jeden dodatek: chipsy z marchewki albo ziemniaczki w ziołach oraz sos: domowy majonez, ketchup, albo pikantna salsa. Ziemniaczki z rozmarynem świetne, chipsy z marchewki przed podaniem mogłyby trochę poleżeć na papierowym ręczniku do ocieknięcia – były przeraźliwie tłuste. 


W marcu 2019 ekipa z pracy spróbowała burgerów, a ja zamówiłem coś polskiego, danie które jadłem już baaardzo dawno temu – schabowy z kością, ziemniaczkami i zasmażaną kapustą (29 PLN). 

Zanim przejdę do mojego zestawu, napiszę dwa zdania od towarzyszy o bugsach. Koledzy i koleżanka pochwalili pieczone ziemniaczki oraz chipsy z marchewki, docenili domowe sosy, pozytywnie ocenili smak mięsa. Ale żeby nie było tak kolorowo, wylali również trochę goryczy na lekko sztuczne i napompowane bułki. Ci co operowali nożem i widelcem przy burgerach, wspomnieli, że niezbyt wygodnie się to robi w tych emaliowanych naczyniach. 

Jeśli chodzi o mój zestaw to za prawie 30 złotych otrzymałem naprawdę bardzo, ale to bardzo sowitą porcję. Schaboszczak na zdjęciu może się wydawać lekko spalony, ale uwierzcie mi, że wcale taki nie był. Pachniał smalcem, paniera nim nie ociekała, mięso usmażono idealnie również przy samej kostce. Kapucha wyborna, co prawda miała w sobie kminek, którego nie cierpię, ale w takiej ilości że nie drażnił.


Za każdym razem miałem do czynienia z inną, ale zawsze uśmiechniętą, ogarniętą i pomocną osobą z obsługi

W Emalii jest smacznie, przytulnie, kreatywnie i uczciwie – czegóż chcieć więcej?

Zazdroszczę „zabłocianom” tej miejscówki, będę od czasu do czasu wpadał na obiady.  


  • www: https://emaliazablocie.pl/
  • śniadania: ? 
  • oferta lunchowa: ?
  • kącik dla dzieci: jest
  • parking: publiczny, przy ulicach obok, niepłatny, ciężko znaleźć miejsce 
  • ogródek: dostępny

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 4
smak 3,5
obsługa 4
cena / jakość 3,5

OCENA KOŃCOWA: 3,8 / 5  (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

6 komentarzy

  1. Ta Twoja dokładność mnie rozwala. Marcheweczki raz tłuste a raz nie – jasne jest zże to zależy jak się zrobią kucharzowi – przecież to tylko szczegóły. Wszystko inne jest super

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: