Na blogu znajduje się około osiemmdziesiąt! postów opisujących konsumowane przez nas w Polsce i za granicą burgery. Stąd też zrodził się pomysł, aby przygotować zestawienie krakowskich punktów, które naszym zdaniem do perfekcji opanowały przygotowanie bułek z mięsem wołowym. Tak, z mięsem! I tak, tylko i wyłącznie z tym wołowym. W rankingu nie ma miejsca na wyjątki i z góry przepraszamy wegetarian, którym nie będziemy w stanie niczego doradzić *
* Tutaj znajdziecie zestawienie najlepszych krakowskich mięsnych kanapek.
BARDZO WAŻNE: Do ewidencji braliśmy pod uwagę jedynie miejscówki w których klasyczne burgery kosztują maksymalnie 35 złotych, dlatego nie znajdziecie tutaj droższych, najczęściej oferowanych w zestawach z frytkami i surówkami hambugsów restauracyjnych.
Jakie są według nas cechy fenomenalnego burgera?
- aromatyczne, pachnące ogniem wypieczone pod zamówienie mięso, a jeśli takie pytanie nie występuje to przygotowane na medium – różowe w środku i dobrze doprawione;
- trzymająca wszystkie składniki w ryzach bułka, która nie epatuje tablicą Mendelejewa i nie zawiera sztucznych spulchniaczy. Powinna być lekko zgrillowana i odrobinę chrupiąca, ale nie na tyle żeby ranić podniebienie;
- świeże i czyste dodatki bez ścinek skór z pomidorów / ogórków czy zwiędłej sałaty, sery powinny być roztopione i wyczuwalne, a bekon lekko chrupiący (nie surowy, ale także nie spalony na wiór);
- domowe, własnoręcznie robione sosy, bo najgorsze co można dostać to sklepowe gotowce – no chyba, że mówimy o ketchupie i musztardzie – w ich przypadku dopuszczamy markowe dipy. Tutaj bardzo ważne są odpowiednie proporcje, bo nie może być tak, że majonez przyćmiewa smak mięsa, albo że w bugsie oznaczonym jako bbq nie czuć za grosz wędzenia.
Ostatnia edycja postu: wrzesień 2023
AVIONETKA PASTA & BURGER
Pierwsze spotkanie z Avionetką nie należało do najlepszych. Zamówiony wtedy serowy hamburgeros w ogóle do mnie nie przemówił. Jednak wróciłem po raz drugi i trzeci i czwarty… i teraz już co jakiś czas wracam. Zakochałem się bez opamiętania w ich Cheese & Bacon gdyż jest to jedyny ze znanych mi bugsów w Krakowie smażony dodatkowo po przepołowieniu mięsem do dołu. Dzięki tej operacji otwierają się kulinarne arkany burgerowego nieba! P.S. Jako offtopic zdradzę Wam, że mają tam również świetne makarony 🙂
HOMIE BURGER
Jak tylko te bugsy pojawiły się w Krakowie zaczęliśmy dostawać głosy od czytelników czy w końcu ich spróbowaliśmy. Pojechaliśmy na Ruczaj raz, później drugi, w końcu spróbowaliśmy ich również w domowych pieleszach. Ostatni test upewnił nas w decyzji o dodaniu burgerów od przemiłej, zakochanej w „simsonowej” kreskówce pary do naszego zestawienia. Aneta i Kamil serwują takie sztosy, że mucha nie siada. Wielkie, soczyste, pełne różnorodnych smaków – no po prostu pyszne!
Ostatnia edycja postu: wrzesień 2020
M22
Chłopaki w punkcie na Rynku oraz drugiej lokalizacji Mural – na ulicy Krupniczej mówią, że kotlety formują z najlepszej polskiej wołowiny, a bułki piecze im zaprzyjaźniona piekarnia. Pierwszym bugsem który u nich jadłem był fit z kurczakiem. Niektórzy takie wynalazki nazywają kanapkami na ciepło – zwał jak zwał, ta pozycja zwaliła mnie wtedy z nóg. Od czasu do czasu zajadam się ich wołowymi klasykami i zawsze otrzymuję piękniusieńkie, wyborne i konkretne buły z perfekcyjnym, trochę pieprznym mięsem. Chłopaki robią autorskie sosy i jedne z najlepszych jakie jadłem w Krakowie, smażone na tłuszczu wołowym, frytki ze sprowadzanych z Belgii ziemniaków. Kilka razy zdarzyły się jakieś fuckupy z obsługą, ale nie były to nigdy poważne wypadki.
PARKOWA KRAKÓW FOOD & CHILL OUT
Tutaj mamy do czynienia z prawdziwie komfortowymi bugsami. Ich maślane bułki skradły już niejeden żołądek, a truflowy majonez zapisał się w pamięci każdemu ze znajomych konsumentów. Panowie smażą je w okrąglaku tuż obok Parku Bednarskiego, więc buły są doskonałym wyborem dla tych którzy zechcą się z nimi zapoznać na leżaku w otoczeniu zieleni.
MATT”S
Kuchnia amerykańska z krwi i kości. Fenomenalne burgery w stylu smash oraz kanapki Philly Cheesesteak. Na barze szerokie spektrum alkoholi. Fani konkretnej, ciężkiej i tłustej amerykańskiej kuchni na pewno nie będą zawiedzeni.
Oprócz tego zestawienia mamy dla Was również post ze WSZYSTKIMI krakowskimi skwerami z przyczepami gastronomicznymi i foodtruckami.
Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.
zdjęcie główne pochodzi ze strony freepik.com
Lista dodatkowa
Gruba Buła
Właściciel zaczynał od małej, zaparkowanej tuż przy ulicy Starowiślnej przyczepy. Po kilku(nastu?) miesiącach przeniósł się do kantorku na Dajworze, a później do większej restauracji na ulicy Dajwór. Aktualnie lokal znajduje się na ulicy św. Wawrzyńca. Ten burger to ideał, perfekcja w każdym calu. Odrobinę pieprzne mięso rozpada się za dotknięciem zębów, a bułka wytrzymuje do samego końca. Składniki idealnie się uzupełniają, nie ma mowy o zakłócaniu jednych przez drugie. Coś pięknego.
Gruba znajduje się na liście dodatkowej, gdyż właściciel poprosił nas o zdjęcie go z rankingu nie tłumacząc co przyświeca jego prośbie. Jako, że nie zamierzamy nikogo uszczęśliwiać na siłę, wyrzucamy Grubą z głównego rankingu TOP, lecz dajemy Wam znać, że produkują porządne bugsy.
Dodaj komentarz