Jedzenie Kazimierz Kraków Kuchnia włoska Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Ogródek Pizza Pizzeria Restauracja

Autentyczna i prosta kuchnia włoska – Nolio – Kraków, ul. Krakowska

Nolio wyróżnia przedstawiony na zdjęciu tytułowym piec z cegły, zrobiony przez włoskiego rzemieślnika Stefano Ferrarę, którego rodzina zajmuje się tym już od paru pokoleń. Właśnie w nim wytwarzane są pizze wg oryginalnej, neapolitańskiej receptury srodze pilnowanej przez wytyczne Stowarzyszenia AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). Do tego stowarzyszenia należą tylko dwie pizzerie w Polsce – Nolio i poznańska Forni Rossi (posiadająca certyfikat dla pieca gazowego).

Tyle słowem wstępu, czas na konkrety. Restauracja jest spora. Możemy usiąść w środku lub w ogródku na zewnątrz. Podczas mojej wizyty ruch w interesie był duży, kelnerki biegały w tą i z powrotem, ale po paru minutach zostaliśmy przyuważeni i podano nam karty.

W menu znajdziecie parę przystawek, dwie zupy, makarony, pizze i desery. Brakuje typowych dań mięsnych bądź rybnych. Karta jest czytelna i interesująca, wypełniona opisami  oryginalnych produktów stosowanych w serwowanych potrawach. O kuchni z rejonów Neapolu możemy sporo dowiedzieć się właśnie z menu – fajne.

W kwietniu 2018 wpadliśmy do Nolio we czwórkę na trzy szybkie pizze. Nie ma się co wiele rozpisywać – te placki są niebiańskie !! 

IMG_1578

IMG_1579

IMG_1580


W lipcu 2017 odwiedziliśmy wraz z K. i L. Nolio również celem konsumpcji pizzy. 

Dla porównania zamówiliśmy taką samą jak podczas wizyty rok wcześniej – Capricciosę za 30 PLN. Korzystając z okazji nie odmówiłem sobie również tatara z tuńczyka (25 PLN). Zamówienia pojawiły się na stole 15 minut później. 

Mokruteńki placek tak jak poprzednio reprezentował bardzo wysoki, włoski, neapolitański poziom.

Mięso tatara, dzięki różnorodnym dodatkom, nie było mdłe ani nudne. Super posiekana polędwica z tuńczyka współgrała z limonkowo-miętowymi kropeczkami majonezu. Rzodkiewki oraz orzechy pini doskonale przełamywały schemat, a czarny, aromatyczny i niegorzki sezam miło łechtał kubeczki smakowe. Z całej kompozycji nie dotarła do mnie tylko grillowana cytryna – nie poczułem różnicy w smaku czy zapachu w porównaniu do „normalnej”, więc może reprezentowała tylko walor artystyczny?

Od ostatniej wizyty minął rok, a Nolio jest takie jakie było od samego początku – autentyczne i uczciwe. Stwierdzam z całym przekonaniem, że zarówno kuchnia jak i obsługa są w dalszym ciągu ponadprzeciętnie dobre i spędzanie tam czasu to czysta przyjemność.

Jeśli jesteście zainteresowani naszym pierwszym postem o tym miejscu przewińcie kilka akapitów niżej. 


  • www: http://nolio.pl/
  • śniadania: brak 
  • oferta lunchowa: brak 
  • parking: publiczny przy ulicach obok, płatny pon – sb
  • kącik dla dzieci: nie zauważyłem
  • ogródek / taras: jest

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 4,5
obsługa 4
cena / jakość 5

OCENA KOŃCOWA:  4,2 / 5  (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 


 

RECENZJE SPRZED PONAD TRZECH LAT 

W pewien piątkowy lipcowy 2016 wieczór wybraliśmy się z K. na romantyczny wieczór do kazimierzowskiej restauracji Nolio. 

Na początek zamówiliśmy pierwsze dania (przyszły 5 min po zamówieniu).

  • chłodnik z botwinki z lodami z sera gorgonzola (11 PLN). Muszę przyznać, że chłodników za często z K. nie jemy i mieliśmy lekkie obawy, ale jednocześnie byliśmy bardzo ciekawi smaku. I cieszę się że zaryzykowaliśmy, bo był nietypowy i bardzo dobry. W życiu bym nie powiedział, że posmakują mi lody o serowym aromacie w połączeniu z botwinką i roszponką – a jednak 🙂

img_9201

  • makaron bucatini z polędwicą wieprzową i fasolką szparagową (oryginalnie podawany ze szparagami, ale akurat wtedy już się skończyły o czym zostałem uprzedzony) oraz pistacjami z Bronte (27 PLN). Owe pistacje rosną podobno na skałach z law wulkanu Etny w Sycylii – były dobre i świeże, nie różniły się jednak wiele od „standardowych”. Dwa kawałki mięsa (ok 100g) były delikatne i kruche. Makaron w sosie pecorino ugotowany bardzo al-dente – twardawy i sprężysty.

img_9200

Dania drugie:

  • tagliatelle z bazyliowym pesto, cukinią, kalafiorem romanesco, pomidorkami i parmezanem (24 PLN).  Bardzo udana kompozycja – ciekawy kalafior o wyglądzie brokuła, sporo oliwy;

img_9203

  • pizza Capricciosa (29 PLN) – delikatnie kwaśna dzięki pomidorom San Marzano, ser mozarella di Bufala Campana intensywny, ale nie ciągnął się tak bardzo jak w Enplato. Świeża szynka prosciutto, karczochy i pieczarki były idealnymi dodatkami. Ciasto cienkie, ale nie bardzo kruche. Bardzo dobre pulchne brzegi (fantastycznie smakują z oliwą). Do resto poszedłem głównie żeby zasmakować właśnie pizzy i nie zawiodłem się.

img_9202

Czego mi brakowało? Na pewno oliwy i przypraw na stole. Proszenie o dodatki podczas gdy kelnerka ma sporo gości do obsłużenia jest trochę niewygodne. Warto zaznaczyć, że jak już się doprosiłem to  była (owa oliwa) bardzo dobrej jakości.

Obsługa na wysokim poziomie – pani kelnerka uśmiechnięta i zorientowana w menu i w potrawach. Pod koniec jedzenia padło pytanie o poziom zadowolenia. Po zjedzeniu tego co powyżej byliśmy najedzeni bardzo mocno, także idąc we dwójkę sugeruję jednak trochę delikatniej podejść do tematu – 3 dania wystarczą 🙂

Nolio polecam zdecydowanie na każdy rodzaj wyjścia – prywatny / służbowy, rodzinny, kameralny czy ze znajomymi.

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: